Sageli esinev silmahaigus võib ajaga paraneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuiva silma sündroomi puhul enamike patsientide vaevused edasi ei arene ja mõnel juhul isegi paranevad. Need tulemused saadi tervishoiutöötajate hulgas läbi viidud uuringust, kellel oli sündroom diagnoositud keskmiselt 10 aastat tagasi või varem.

Uuringus analüüsiti ligi 800 inimese andmeid, kes täitsid küsimustiku oma sümptomite kohta alates diagnoosimise hetkest. Meeste vanus jäi vahemikku 60–97 aastat ja haigus oli neil kestnud keskmiselt 10,5 aastat. Naised olid vanuses 61–90 aastat ja haiguse kestus oli neil keskmiselt 14,5 aastat. Raskeid sümptomeid oli esinenud 68 protsendil naistest ja 34 protsendil meestest.

Ilmnes, et raskete sümptomitega patsientidel oli suurem tõenäosus sümptomite halvenemiseks ning neil esines rohkem epiteeli kahjustusi, nagu pindmine punktkeratopaatia või kornea värvumine.

Vähem kui veerand patsientidest teatas silmapinna sümptomite halvenemisest, 29 protsendil juhtudest halvenesid nägemisega seotud sümptomid ja 10 protsendil suurenes haiguse sotsiaalne mõju. Umbes sama suur hulk uuritavatest märkis sümptomite paranemist. Kõige sagedamini ütlesid inimesed, et haiguse diagnoosimisest saati ei ole nende seisund muutunud.

Naiste puhul oli suurem tõenäosus, et minevikus olid esinenud rasked sümptomid, neil oli rohkem kornea kahjustust ja neid uuriti sagedamini kuiva silma suhtes. Samas ei leitud, et sümptomite halvenemist esineks naistel sagedamini kui meestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles