10 toitu, mis polegi nii tervislikud, kui arvasid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuviljamahl võib osutuda kaloripommiks.
Puuviljamahl võib osutuda kaloripommiks. Foto: Philippe Lissac/Godong/Scanpix

Kui miski näeb tervislik välja, kõlab tervislikult ja keegi ütleb, et see on tervislik, siis ei pruugi see veel kaugeltki tähendada, et selle söömine või joomine ka tegelikult tervisele kasuks tuleb.

Siit leiate nimekirja tervislikuks peetavatest toitudest, mis ei ole news.com.au sõnul sugugi nii tervislikud, kui esmapilgul tundub.

Vähese suhkrusisaldusega küpsetised

Kuidas saab suhkruvaba kook olla mitte tervislik? Sellel on tegelikult kaks põhjust. Paljudel juhtudel tähendab vähene suhkrusisaldus, et suhkrut ikkagi kasutatakse kas datleid, pruuni riisi linnasesiirupit või dekstroosi lisades ning lisaks on need koogid äärmiselt rasva- ja kaloririkkad, kuna lisatakse pähklivõideid, kookosõli, mandlijahu või kookost. Ei tasu unustada, et kook jääb ikkagi koogiks, isegi siis, kui keegi väidab, et see on väikese suhkrusisaldusega. Seega, enne kui asud selliseid kooke valmistama, veendu, et koostisosad ikka oleks tervislikud. On tõenäoline, et  siiski on kasutatud mingisuguseid suhkruid, mis ei tee koogist sugugi mitte vähese suhkrusisaldusega küpsetise.

Puuviljamahl

Kuidas saab olla midagi, mis tuleb puuviljast – ühest looduse imetoidust, mitte tervislik? Tegelikkuses sisaldab puuviljamahl erakordselt palju kaloreid, mis tulevad suhkrusisaldusest. Ühe klaasitäie mahla tegemiseks kulub keskeltläbi 3–4 puuvilja ja seega saab selgemaks, kui palju seal tegelikult suhkrut ja kaloreid sees on. Samuti ei ole mahl ise nii kiudainerikas kui puuviljad, millest seda valmistatakse. Kui sa aga armastad puuviljamahla, proovi näiteks vahelduseks hoopis juurviljamahla. Nendes on vähem kaloreid ja jäta meelde, et kalorite ülekülluse vältimiseks peaks iga klaasitäis mahla koosnema ainult ühest puuviljast.

Smuutid

Rohkem koostisosi pole kahjuks parem. Smuutid, mis sisaldavad puuvilju, jogurtit, jäätist ja mett võivad sisaldada rohkem kaloreid kui üks toidukord või nagu 12 teelusikatäit suhkrut. Lisaks ei tarbi keha kõiki joodavaid kaloreid ära ning seetõttu tuleb meeles pidada, et kui sulle meeldivad väga puuviljasmuutid, siis piirdu ühe puuviljaga, lisa rikkalikult jääd, piima või jogurtit, et hoida kalorid ja suhkur kontrolli all.

Riisisnäkid

Ei oma tähtsust kas tegemist on riisibatooni, riisikoogi, riisiküpsise või riisikrõpsuga, jääb riis süsivesikuterikkaks toiduks, mis tähendab insuliini ja veresuhkru kiiret tõusu. Riisisnäkid on ka proteiinivaesed ja nad pakuvad lihtsalt tühje kaloreid vereglükoosi tõusuga, mitte pikaajalisemat energiat kehale.

Puuviljajogurt

Jogurtite valik poes kasvab iga aastaga. Seega muutub järjest raskemaks tervisliku jogurti leidmine, kuna paljud neist, mida pakutakse poelettidel, sisaldavad rohkesti suhkruid. Maitsestamata jogurt või Kreeka jogurt sisaldab vähem suhkruid, rasva ja kaloreid, seevastu puuviljajogurtid sisaldavad samapalju kaloreid nagu kaks kääru leiba ja ligi kuus teelusikatäit suhkrut. Seega, vali jogurt, mis sisaldab vähem süsivesikuid ja rohkem proteiine.

Karastusjoogid

Dieetkoola võib olla ehk parem variant kui teised koolajoogid, aga ei ole kindlasti tervislik valik. Dieetkoola ei pruugi suhkrut sisaldada, aga selles on suhkruasendajaid. Liiga magusate ainete tarbimine viib aga ülesöömiseni. Samuti tekitavad muret säilitusained, mida karastusjoogid sisaldavad ja nende mõju keharakkudele. Võttes seda kõike arvesse, ei tee üks karastusjook midagi halba, tuleb aga meeles pidada, et liigne tarbimine ei ole kindlasti tervislik.

Kookosvesi

Kookosvesi, eriti just serveeritud kookospähklis, olevat ülim tervisejook janu kustutamiseks. Selles on aga 18 grammi ehk peaaegu neli teelusikatäit suhkrut 250 ml kohta, seega on see suhkrurikas vedelik. Kasulikuks peetakse seda looduslikult kõrge kaaliumisisalduse poolest. Seega, kui sa ei tegele aktiivselt spordiga ja ei põleta iga päev hulgaliselt kaloreid, on vesi siiski palju parem variant. Suhkur jääb suhkruks, naturaalne või mitte.

Mandlipiim

Mandlipiim on populaarne toiduaine paleodieedi järgijate ja loomapiima vältijate hulgas. Magusaineteta mandlipiim ei sisalda suhkrut ja selles on vähe kaloreid, aga vähe mandleid (tuntumad brändid sisaldavad ainult 2 protsenti mandleid ja on proteiini- ja kaltsiumivaesed). Mandlipiim sisaldab tihti lisatud suhkruid ja/või õlisid, et selle maitset ja tekstuuri paremaks teha.

Gluteenivabad leivad

Kui sul on tsöliaakia või gluteenitalumatus, on gluteenivaba leib hea valik. Kui sul haigusi ei ole, ei ole põhjust gluteenivabasid tooteid eelistada. Gluteen on proteiin, mida leidub teraviljas, seega sisaldavad gluteenivabad leivad tihti riisijahu. See tähendab, et leib sisaldab rohkem süsivesikuid kui tavaline leib. Gluteenivabade toodete puhul tuleks eelistada täisteratooteid ja väiksemaid koguseid, et ei tekiks süsivesikute üleküllust.

Margariin

Kui sa üritad süüa võimalikult värsket ja töötlemata toitu, tuleb hoiduda ka rafineeritud taimeõlist. Vajalikud õlid võib saada ka looduslikest allikatest nagu oliiviõli, pähklid, seemned ja õline kala. Kuigi mõned margariinid võivad kolesterooli alandada, võib öelda, et heade rasvade manustamise suurendamine, töödeldud toidu tarbimise vähendamine ja paari kilo kaotamine on palju paremad strateegiad kui kasutute määrete kaudu töödeldud õli tarbimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles