Tartu teadlased tulevad viljatutele paaridele appi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurimistöö läbiviijad Andres Salumets (seisab), Külli Samuel ja Kaarel Krjutškov tutvustasid uurimisprotsessi.
Uurimistöö läbiviijad Andres Salumets (seisab), Külli Samuel ja Kaarel Krjutškov tutvustasid uurimisprotsessi. Foto: Kristjan Teedema

Kui praegu ei arvestata kehavälisel viljastamisel iga naise eripäradega, siis Tartu teadlaste embrüo ja emaka limaskesta suhtlust uuriv teadustöö aitab tulevikus leida viljatusprobleemile tõhusamat lahendust.

«Väga pillavalt käiakse praegu hinnalise materjaliga ringi, embrüoid on palju, aga lapsi sünnib vähe,» lausus üks värske uurimistöö autoritest, Tartu Ülikooli reproduktiivmeditsiini professor Andres Salumets.

Kehavälise viljastamise protseduure rahastab haigekassa ning neid tegevad kliinikud lähenevad kõigile viljatuse probleemiga paaridele ühesuguse standardiga, mitte personaalselt.

«Ühe puuga pannakse paika, et sel päeval peaks toimuma embrüo emakasse viimine, aga see ei pruugi olla sellele naisele sobilik,» selgitas uuringu teine autor, tervisetehnoloogiate arenduskeskuse ja Karolinska instituudi teadur Kaarel Krjutškov. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles