Soome apteekrid ei pea vaba konkurentsi piiramist probleemiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome apteekrite sõnul ei muuda konkurentsipiirang ravimeid maapiirkondades raskesti kättesaadavaks.
Soome apteekrite sõnul ei muuda konkurentsipiirang ravimeid maapiirkondades raskesti kättesaadavaks. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Kui Eesti konkurentsiamet leiab, et proviisoriapteegid piiravad vaba konkurentsi, siis Soome apteekreid ühendavate liitude esindajad sellist probleemi ei näe.

Eesti konkurentsiamet tegi mullu detsembris ettepaneku üle vaadata ravimiseaduses sätestatud proviisoromaniku nõue ja ravimite hulgimüüjate seotuse keeld ning leidis, et piirangud kahjustavad oluliselt vaba konkurentsi, kirjutab Med24. Samuti ei olevat ära näidatud ega ka sisuliselt läbi analüüsitud, kas neist piirangutest avalikkusele üldse mingit kasu tõuseb. Seevastu soome apteekrid ei näe vaba konkurentsi piiramises apteegiturul probleemi.

Soomes tohivad küll apteeke omada vaid proviisorid, kuid erandiks on siiski Helsingi ja Kuopio ülikooli apteegid. Soome proviisorite ühenduse presidendi Anne Tammimäki sõnul  on sellele ajaloolised põhjused. Helsingi ülikooli eelkäijale, Turu akadeemiale, anti 1775. aastal apteegiprivileegid, kuid sellega kaasnes kohustus õpetada üliõpilasi. Helsingi ülikooli apteegi Kuopio filiaal muudeti iseseisvaks Kuopio Ülikooli apteegiks 1999. aastal ning sellel on samuti proviisorite väljaõpetamise kohustus.

Vaba konkurentsi küsimust käsitleti Tammimäki sõnul Soomes juba eelmise sajandi alguses praegust apteegilubade süsteemi rajades. Konkurentsipiirangu kasuks otsustati põhjendusega, et ühiskonnale on kõige olulisem kindlustada kõigile lihtne juurdepääs odavatele ravimitele ja seetõttu ei saa ravimeid vaadelda tavalise kaubana.

Täiesti vaba võimalus apteeke rajada viiks Tammimäki hinnangul tõenäoliselt olukorrani, kus ravimite ning personaalse näost näkku raviminõustamise kättesaadavus halveneks sellistes piirkondades, millel pole loomulikku potentsiaali ettevõtjaid ligi tõmmata. «Praegu tunnevad Soome apteegid uhkust selle üle, et 98,5 protsenti klientidest saavad oma ravimid kohe kätte,» ütles Tammimäki. Proviisorite ühenduse presidendi sõnul on kliendiküsitlused aastast aastasse ka näidanud, et inimesed on Soome apteekidega väga rahul.

Sarnasel seisukohal on ka Soome apteekrite liidu kommunikatsioonijuht Erkki Kostiainen ja Soome farmaatsialiidu president Kirsi Kvarnström. Mõlema sõnul on samuti apteegid osa Soome tervishoiusüsteemist, mistõttu on esmased tervishoiueesmärgid, mitte konkurents. Konkurentsipiirang aitab tema sõnul tagada just seda, et apteegiomaniku ärihuvid ei oleks esmakohal.

Küsimusele, kas proviisoriapteegid kätkevad endas ka mingeid riske, vastas Kvanström, et tekkida võib haldus—ja juhtimisprobleeme, sest proviisoriõpe ei hõlma majandust ja ettevõtlust. Tammimäki täiendas, et mõnikord võib apteegi ostmiseks vajaliku kapitali hankimine tekitada raskusi ning Soomes seab piiranguid ka kõrge maksumäär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles