Igapäevaselt tarbitav aine, mis on ajule sama kahjulik kui stress

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrut leidub paljudes toitudes.
Suhkrut leidub paljudes toitudes. Foto: Panrher Media

Austraalia ja India farmakoloogide uuringust selgus, et suhkur võib kahjustada aju ulatuslikumalt, kui varases elus kogetud stress.

Negatiivseid muutusi täheldati eelkõige aju selles piirkonnas, mis juhib emotsionaalset käitumist ja kognitiivseid funktsioone, vahendab ERRi teadusportaal Novaator uurimust.

Ajakirjas Frontiers in Molecular Neuroscience avaldatud teadustöös uuriti nelja rottide rühma – kontrollrühm (stressivaba), suhkruvett joov kontrollrühm, stressi kogenud rotid ning suhkruvett joonud ja stressi kogenud rotid.

Leiti, et pidev suhkruvee joomine rottidel, kes ei olnud stressi kogenud, tekitas sarnaseid muutusi rottidega, kes olid stressis, kuid ei joonud suhkruvett. Stress varases elus või suhkruvee joomine näitas madalamat kortisooli siduva retseptori avaldumist, mis võib muuta võimet taastuda stressirohkest olukorrast.

Loe artiklit pikemalt ERRi teadusportaalist Novaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles