Neli nõuannet nohuga võitlemiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmetusega kaasneb sageli ka nohu, mida on võimalik paari lihtsa nipi abil leevendada.
Külmetusega kaasneb sageli ka nohu, mida on võimalik paari lihtsa nipi abil leevendada. Foto: Peeter Langovits

Rahvasuus on levinud arvamus, et nohu kaob ravides seitsme päevaga, niisama nina luristades aga nädalaga. Apotheka proviisor Silja Kannike selgitab aga, et tegelikult on nohu sümptomeid erinevatel viisidel võimalik leevendada ja nohu iseloomust tulenevalt on selle raviks mitmeid võimalusi.

Proovi soolalahuseid

Esmavalikuna nii täiskasvanutele kui lastele sobivad ninna pihustamiseks hüpertoonilised soolalahused. Need puhastavad sekreedist ja niisutavad ninaõõnt, mis toetab limaskesta tööd ja taastumist, ning veresooni kahjustamata vähendavad ohutult limaskesta turset ja ninakinnisust. Neist on abi nii äsja alanud vesise nohu kui ka selle hilisemate faaside korral, mil sekreet on juba paksem. Kindlaks ja ohutuks valikuks nohu raviks on need väikelastele ning rasedatele. Tugeva ninakinnisuse korral ja paralleelselt eelmainitud pihustitega võib kasutada ksülometasoliini või oksümetasoliini sisaldavaid apteegitooteid, mis veresoonte ahendamise teel alandavad limaskesta turset. Viimaste puhul tuleb aga meeles pidada, et lastel (alates teisest eluaastast) piirduda kasutusega kaks kunikolm päeva paar pihustust päevas ning täiskasvanutel viis kuni seitse päeva kuni kolm pihustust päevas. Põhjuseks on kroonilise nohu (ninakinnisuse) ja süsteemsete kõrvaltoimete tekke risk, mis väljendub südame pekslemise ja vererõhu tõusuna. Kui ninakinnisusega kaasneb rohke vesine eritis, saab abi ksülometasoliini kombinatsioonist koos ipratroopiumbromiidiga. Antud ravim ei sobi siiski kasutamiseks rasedatele ning alla 18-aasta vanustele.

Siirupid ja tabletid

Nina limaskestale sõbralikum võimalus on kasutada süsteemse toimega pseudoefedriini sisaldavaid tablette või siirupeid, mis ühtlasi alandavad turset ka põskkoobastes, kõrvas ning mujal peaõõnes. See vähendab valu ning soodustab sekreedi väljutamist. Küsi täpsemat infot oma apteekrilt.

Siirupid on lastele alates kuuendast eluaastast, kuid lastel, kel nohu kipub sageli kõrvapõletikuks edasi minema, võib neid arsti loal anda ka noorematele. Siiski pole nende kasutamine kõrvaltoimetevaba – võib esineda südamepekslemist, erutust, unehäireid, vererõhu tõusu (ka silmarõhu tõus), mistõttu pole need soovitatavad südamehaigetele, glaukoomi põdevatele inimestele ning vastandtoime tõttu peaksid neid ettevaatusega kasutama ka eesnäärme hüpertroofia ja uriinipidamatusega patsiendid. Väheste andmete tõttu neid rasedatele pigem ei soovitata, kuid kui saadav kasu kaalub üle ohu lapsele, on pseudoefedriiniga tablettide tarvitamine näidustatud.

Ravimtaimede ekstraktidest koosnevad tilgad

Looduse poole vaadates on suukaudselt nohu raviks ja eeskätt sinusiidi korral täiendava ravimina heaks valikuks mürtooli sisaldavad kapslid või ravimtaimede ekstraktidest koosnevad tabletid ja tilgad, mis veeldavad sekreeti, kergendavad selle väljutamist ning parandavad ninahingamist. Tilkasid saab anda lastele juba alates teisest eluaastast. Neil puuduvad koostoimed teiste ravimitega ning arsti nõusolekul sobivad kasutamiseks ka rasedatele.

Lisaks soolalahustele ning keemilistele ninaspreidele on otse ninna pihustamiseks veel eeterlikke õlisid sisaldavad ninaspreid, mis on põletikuvastased ning, tekitades limaskestale kaitsekihi, leevendavad selle kuivust. Kõrvaltoimetest võib esineda allergiat koostisosade suhtes ning kipitust ja sügelustunnet pihustuse järgselt. Üldjuhul on need ka rasedatele lubatud. Hingamist kergendavad veel nohupulgad ja eeterlike õlidega külmetussalvid, mida võib väheses koguses kanda nina alla tervele nahale. Seesamiõli, sidruniõli, A- või E-vitamiine sisaldavad õlid on mõeldud koorikute pehmendamiseks ninas ning limaskesta taastumise soodustamiseks.

Tarbi rohkem vedelikke

Nohu korral on soovitav päevas rohkem juua. Hästi mõjuvad soojad ravimtaimeteed, mis lisaks nohu leevendamisele leevendavad ka kurguvalu ja köha, neid võiks juua kaks kuni kolm korda päevas. Niinimetatud gripiteedes on sees limaskestade turset alandavad toimeained – nende kasutamist võib kaaluda juhul, kui lisaks nina kinnisusele esinevad ka teised gripisümptomid nagu palavik, lihas-, kurgu- või peavalu. Eraldi valuvaigistit ei tohi gripiteedega samaaegselt võtta. Üldise soovitusena nohu ennetuseks rõskemate ja külmade ilmade perioodil tasub meeles pidada, et jalad tuleks kindlasti hoida kuivad ja soojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles