Naistearst: surnud naise ega lapse elu poleks olnud võimalik päästa (8)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse ja ema elu poleks olnud võimalik päästa, leidis naistearst.
Lapse ja ema elu poleks olnud võimalik päästa, leidis naistearst. Foto: Panther Media

Pelgulinna sünnitusmaja raseda naise ja tema lapse surma põhjustanud terviseprobleemi kommenteerinud naistearsti hinnangul poleks olnud võimalik naise ega lapse elu päästa.

Naistearst ja Eesti Naistearstide Seltsi esinaine Made Laanpere ei saanud küll ETV saates «Ringvaade» patsiendi isikuandmete kaitsmise kohustuse tõttu kommenteerida konkreetset juhtumit, kuid selgitas surmade tõenäolise põhjuse, põrna arteri laienemise olemust.

Laanpere sõnul see meditsiiniline probleem üldiselt inimestele tervisehädasid ei põhjusta ning see avastatakse tavaliselt juhuslikult lahkamise käigus. Selle haiguse käes kannatajatest viiel protsendil võib põrn elu jooksul lõhkeda või rebeneda ning rasedad kuuluvad naistearsti sõnul riskirühma.

Spetsialisti hinnangul pole teaduskirjanduse ega maailma praktikas ühtki positiivset näidet, kus rase naine või laps oleks põrna lõhkemise või rebenemise järel ellu jäänud: ligi 100 protsenti sündimata lastest sureb, naistest aga 70 kuni 96 protsenti.

Vaata «Ringvaate» intervjuud täismahus ETV kodulehelt.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles