Avastati kilpnäärme- ja rinnavähi vaheline seos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühest vähkkasvajast tervenenuid võib ohustada teise haigestumine.
Ühest vähkkasvajast tervenenuid võib ohustada teise haigestumine. Foto: Liis Treimann

USAs asuva Illinoisi Chicago ülikooli teadlased viisid läbi uurimuse, millest selgus, et rinna- või kilpnäärmevähi läbi elanud naistel on suur risk haigestuda teise pahaloomulisse kasvajahaigusesse.

Rinna- ja kilpnäärmevähi diagnostika ning ravi arenemine võimaldab üha enamatel naistel esimest haigestumist üle elada, kuid hiljutisest uuringust selgub, et ühe kasvajalise haiguse üle elanud naistel suur risk teise vähi tekkeks, kirjutab Med24.

Illinoisi Chicago ülikooli arsti- ja bioloogiateaduskonna endokriinkirurgia uurimisprogrammi juhataja ning kirurgia dotsent dr Raymon H. Grogan ja tema kolleegid viisid läbi metaanalüüsi, kasutades andmebaase PubMed ja Scopus.

Uurimisrühm leidis, et rinnavähist tervenenud naisel oli 1,55 korda suurem tõenäosus haigestuda kilpnäärmevähki kui naisel, kelle anamneesis rinnavähki polnud. Kilpnäärmevähiga naisel oli 1,18 korda suurem tõenäosus haigestuda rinnavähki kui naisel, kelle anamneesis kilpnäärmevähki polnud.

Uurimisrühmal on selleks mitu võimalikku seletust. Esiteks võib põhjus olla selles, et vähkkasvajast tervenenud patsiendid käivad aastaid järelkontrollis, mille käigus on võimalik teine kasvaja varakult avastada. Mõlema haiguse riski võivad suurendada ka hormonaalsed ja geneetilised põhjuse ning kilpnäärmevähi riski suurendab ka kiiritusravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles