Armastatud köögivili, mis alandab vähiriski

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapsal on küll palju kasulikke toimeid, kuid kilpnäärmeprobleemide korral tasub tarbida seda ettevaatlikult.
Kapsal on küll palju kasulikke toimeid, kuid kilpnäärmeprobleemide korral tasub tarbida seda ettevaatlikult. Foto: Panther Media/Scanpix

Üleilmse kapsapäeva puhul kutsub tervise arengu instituut (TAI) üles tarbima vitamiinipommist köögivilja, mis alandab muuhulgas ka vähiriski.

«Kuna kapsapea on eestlastele ikka südamelähedane olnud, siis kutsume kõiki täna sellele vitamiinipommile austust avaldama,» teatas TAI.

Instituudi sõnul tuleb kapsa kõige suurem kasu antioksüdantidest (peamiselt vitamiin C) ning fütokemikaalidest (nt glükosinolaadid, indool). Samuti on see roheline köögivili heaks kiudainete, mangaani, foolhappe, vitamiini B6, kaaliumi ja kaltsiumi allikaks.

100 grammist valge peakapsa mahlast saab umbes sama palju vitamiini C kui suurest apelsinist.Kapsas sisalduvad ained aitavad kahjutuks teha organismile kahjulikke aineid ning tugevdavad immuunsust, vähendavad vähki haigestumise riski ning ennetavad südame-veresoonkonnahaigusi. Kapsas mõjub hästi ka seedimisele.

Kapsa söömisega peavad aga ettevaatlikud olema kilpnäärmeprobleemidega inimesed, kuna kapsas leiduvad ühendid vähendavad joodi omastamist.

«Sööge kapsast!» rõhutas TAI.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles