Briti tervishoiujuhid saavad ravimifirmadelt hiigelsummasid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgeid Suurbritannia terviseametnikke süüdistatakse oma rahakoti täitmises ebaeetiliste võtete abil.
Kõrgeid Suurbritannia terviseametnikke süüdistatakse oma rahakoti täitmises ebaeetiliste võtete abil. Foto: Marko Saarm / Sakala

Üle 130 Briti riikliku tervishoiuteenistuse (NHS) ametnikul on nii-öelda teine töökoht ravimiettevõtte konsultandina. Selle töö eest makstakse aga ekspertidele, kes muu hulgas otsustavad, missuguseid ravimeid haiglates kasutatakse, kopsakaid töötasusid.

Hiljuti avaldatud raportite kohaselt kulutavad ravimitootjad igal aastal üle 30 miljoni naela (ligi 39 miljonit eurot), et NHSi otsustusõigusega töötajad just nende toodangut konkurentide kohati odavamatele alternatiividele eelistaksid, kirjutab Mail Online.

Sellele hiiglaslikule summale lisandub veel 10 miljonit naela (13 miljonit eurot),  mille eest ravimifirmad tervishoiuametnikke reklaamiüritustele lennutavad ja nende viibimist luksuslikes viietärni hotellides kinni maksavad.

Väidetavalt saab mõni tervishoiu ekspert ravimifirmadelt nõustamisteenuse eest koguni 1250 naela (1618 eurot) päevas, samas kui teised saavad terves Euroopas toimuvate kohtumiste eest 700–1000 naela (904–1291 eurot) päevas. Ravimifirmad kutsuvad NHSi vanemametnikke isekeskis «maksjateks», sest just nendest sõltub, kuidas tervishoiuteenistuse mitmemiljonilist eelarvet kulutatakse.

Suurbritannia tervishoiuministeeriumi sõnul on tegemist murettekitavate seostega, mille täpsemaks väljaselgitamiseks on algatatud uurimist. Terviseminister Alistair Burt ütles, et tegemist on väga tõsise olukorraga, millega hakati pärast raporti avaldamist kohe tegelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles