Enneaegse surma kõige olulisem põhjus võib üllatada (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebatervislik toit ning liigne soola ja suhkru tarbimine põhjustavad maailmas tervikuna kõige enam enneaegseid surmasid aastas.
Ebatervislik toit ning liigne soola ja suhkru tarbimine põhjustavad maailmas tervikuna kõige enam enneaegseid surmasid aastas. Foto: Keith Srakocic/AP/Scanpix

Kuigi tavaliselt peetakse enneaegse surma kõige olulisemaks põhjuseks alkoholi ja suitsetamist, siis hiljuti avaldatud statistikast selgub, et tegelikult see nii ei ole.

Kõige rohkem enneaegseid surmasid ei põhjusta mitte alkohol või suitsetamine, vaid hoopis ebatervislik toitumine, mis võib põhjustada südamehaigusi, insulti ja suhkrutõbe, kirjutab ajaleht Indepenent. Hiljuti avaldas USAs asuv rahvusvaheliste terviseandmetega tegelev Institute for Health Metrics (IHME) and Evaluation statistika, mille kohaselt ebatervislik toitumine on kõige olulisem enneaegsete surmade põhjustaja. Teisel kohal on suitsetamine, viiendal kohal vähene trenn ja alles üheksandal kohal alkohol.

Värskest uuringust selgus, et enneaegse surma kõige olulisem otsene põhjus on kõrge vererõhk, mida põhjustavad eelkõige tasakaalust väljas toitumine, vähene liikumine ja ülekaalulisus. Ebatervislikuks toitumiseks peetakse vähest juur- ja puuviljade, pähklite ning teraviljatoodete ning üleliia ohtrat punase liha, soola ja suhkru söömist. Uuringus kasutati 108 riigi andmeid, mis olid kogutud 1990.-2003. aastal. Sarnane uuring viidi läbi juba ka 2010. aastal, kuid nüüd laiendati võimalike riskitegurite arvu 67-lt 79-le.

IHME direktori dr Christopher Murray oleks inimeste tervise parandamisel suureks abiks nii suitsetamise ja ebatervisliku toitumise kui ka keskkonnaprobleemidega tegelemine. «Seadusandjate väljakutse on kasutada kogutud teadmisi, selleks et tagada ennetustegevus ja sobiv tervisepoliitika,» ütles Murray.

Tulemus ei ole siiski ühene. Suure sissetulekuga riikides põhjustas kõige rohkem enneaegseid surmasid suitsetamine ja paljudes Aasias asuvates vähearenenud riikides - nagu näiteks India - saastunud õhk. Ladina-Ameerikas ja Lähis-Idas oli suurimaks probleemiks ülekaalulisus ja Saharast lõunasse jäävas Aafrikas laste alatoitumus, saastatud vesi, ebaturvaline seks ja alkoholi tarbimine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles