Kolm tervislikku hommikusööki, mis aitavad saleneda (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahest munast ja mõnest singiviilust saab maitsva ja tervisliku hommikusöögi.
Kahest munast ja mõnest singiviilust saab maitsva ja tervisliku hommikusöögi. Foto: Sari Gustafsson/Lehtikuva/Scanpix

Mõne aja eest tuli USA toitumisekspert dr Heather Leidy välja uurimusega, millest selgub, et üks paremaid viise salenemiseks on tervislik, parajas koguses valke sisaldav hommikusöök. Alt poolt leiate paar sobivat retsepti.

Parim viis salenemiseks ei ole mitte hommikusöögi ärajätmine, vadi tervislik söök, mis sisaldab 24-35 grammi valke, kirjutab ajakiri Bild der Frau. See teadmine on pärit uuringust, mille käigus toitumisekspert ja spordifüsioloog dr Heather Leidy uuris, kuidas mõjutab hommikusöök kehakaalu.

Selleks jagas ta uuringus osalejad kolme erinevasse rühma: üks loobus hommikusöögist, teine sõi tavalist, umbes 13 grammi valke sisaldavat hommikusööki ja kolmandale pakuti pärast ärkamist 350 kilokalorit ja 35 grammi valku sisaldavat sööki. Esimesse kahte rühma kuulunud katsealused sõid päeva jooksul keskmiselt 400 kilokalorit rohkem, sest puuduva või napi hommikusöögi järel tekkis neil suurem söögiisu. Kolmandasse rühma kuulujad võtsid alla.

Siin on mõned toidud, mis sisaldavad parasjagu kaloreid ja valke:

Pikantne singiomlett

335 kilokalorit, 18 grammi rasva, 14 grammi süsivesikuid, 29 grammi valke

Sega kaks muna kahe supilusikatäie piima, natukese soola ja ohtra pipraga. Lõika kaks viilu (umbes 30 grammi) keedusinki peenikesteks ribadeks ja lisa ülejäänud segule. Kalla pannile supilusikatäis õli, lisa munasegu ja prae, kuni omlett on valmis. Puista maitse järgi peale rohelisi ürte.

Kihiline magustoit marjadega

330 kilokalorit, 16 grammi rasva, 13 grammi süsivesikuid, 33 grammi valke

Pane klaasi või kaussi 125 grammi 3,9-protsendilist või sarnase rasvasisaldusega kodujuustu. Raputa peale supilusikatäis meelepäraseid marju, nii et lusikas on kuhjaga täis, ja üks teelusikatäis jahvatatud sarapuupähkleid. Lisa teine kiht kodujuustu, marju ja pähkleid ning raputa peale kaneeli.

Kiired kohupiimasnäkid

340 kilokalorit, 13 grammi rasva, 21 grammi süsivesikuid 35 grammi valke

Lõika väikseks kolm viilu (umbes 15 grammi) suitsulõhet ja kuubikuteks üks väike hapukurk. Sega need 200 grammi 20-protsendiise rasvasisaldusega kohupiima ja vajadusel natukese veega. Proovi, kas segu tuli maitsev ja kui vastus on jaatav, siis jaga see kahele viilule täisterasnäkile. Head isu!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles