Kuus lihtsat nippi, mis aitavad dieedita kaalu langetada (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neil, keda dieedid seni aidanud ei ole, võiks kasu olla söömis- ja joomisharjumuste radikalsest muutmisest.
Neil, keda dieedid seni aidanud ei ole, võiks kasu olla söömis- ja joomisharjumuste radikalsest muutmisest. Foto: Finnbarr O'Reilly/Reuters/Scanpix

Esmaspäeval alustan dieeti, teisipäeval lõpetan dieedi pidamise ja kolmapäeval kavandan uue dieedi alustamist järgmisel esmaspäeval. Kui ka sinuga juhtub sageli nii, siis on tõenäoliselt aeg dieedi pidamise nõiaringist välja rabeleda ja teha suuremaid muutusi sellesse, kuidas sa sööd, jood ja toidust mõtled.

Business Insider pakub välja kuus lihtsat nippi, mis aitavad dieeti pidamata kaalu langetada.

1. Söö iga päev kvaliteetsemat toitu

Kui soovid kaalu langetada, siis võib tunduda ahvatlev süsivesikute, piima või mõne muu toidurühma täielik väljajätmine menüüst. Kuid see ei ole tervislik. Kehal on tarvis olulisi toitaineid ja mineraale nagu näiteks raud, tsink, kaltsium, B- ja C-vitamiin, folaadid ja kiudained. Need ained on ainevahetuse, keha taastumise ning haiguste vältimise ja neist paranemise jaoks. Dieedi kvaliteedi uuringud on näidanud, et toitaineterikkama toidu söömise tulemusel kehakaal pikas perspektiivis langeb.

Seega tasub süüa rohkem juur- ja puuvilju, tailiha, linnuliha, kala, muna, tofut, pähkleid, seemneid, kaunvilju, kuivatatud ube, täistera- ja piimatooteid.

2. Emal oli õigus – söö juurviljad ära

Puu- ja juurviljades on palju kiudaineid, vitamiine ja fütotoitaineid, Kuid vähe kaloreid. Üle 130 000 täiskasvanuga tehtud uuringust selgus, et need, kes suurendasid juur- ja puuviljade tarbimist, võtsid kaalus alla. Iga juurviljadest koosneva toidukorra kohta päevas võtsid uuringus osalejad nelja aasta jooksul alla 110 grammi. Puuviljadest koosnev toidukord andis koguni 240 grammi suuruse kaalukaotuse.

Kui vaadelda, missugused juur- ja puuviljad kui suure kaalkaotuse andsid, läheb asi velgi huvitavamaks. Lillkapsa söömine andis 620 grammi suuruse kaalulangetuse. Märgatavalt võtsid kaalus alla ka need, kes sõid paprikat (350 grammi), rohelisi lehtköögivilju (230 grammi) ja porgandeid (180 grammi). Puuviljadest andsid häid tulemusi mustikad ja õunad, mis tõid vastavalt 620 ja 500 grammi suuruse kaalulangetuse.

Tähelepanu tuleb pöörata ka sellele, et mõned juurviljad hoopis suurendavad kehakaalu. Kehakaal muutus suuremaks neil, kes sõid maisi (920 grammi), herneid (510 grammi) ja küpsetatud või keedetud kartuleid (330 grammi).

3. Tee portsjonid väiksemaks

Kui serveerid suure portsu sööki ja jooki, siis sööd ka rohkem ja võtad kaalus juurde. See kõlab iseenesestmõistetavalt, kuid peaaegu igaüks tunneb survet rohkem süüa, kui talle tõstetakse ette suur ports. See juhtub ka siis, kui oled otsustanud lõpetada siis, kui kõht täis saab.

Teadusuuringutest selgub, et nii lapsed kui ka täiskasvanud, kellele serveeritakse suur ports, söövad keskmiselt 150-230 kilokalori võrra rohkem. Seda on piisavalt, et kehakaal tõuseks aastas rohkem kui seitse kilo, juhul kui liigset söömist ei tasakaalustata trenni või hiljem vähem söömisega.

4. Jälgi, mida jood

Purgitäis karastusjooki annab ligikaudu 150 kilokalorit. Lisakalorite kaotamiseks tuleb jalutada 30-45 minutit, sõltuvalt sellest, kui palju kaalud ja kui kiiresti kõnnid. Lastel ja täiskasvanutel, kes joovad palju suhkrurohkeid karastusjooke, on 55 protsenti tõenäolisemalt ülekaalulised. Tarbi väiksema suhkrusisaldusega jooke, vett või dieetjooke. Uuringud on näidanud, et sel viisil joomishajumusi muutes võtavad täiskasvanud kaalus alla umbes 800 grammi.

5. Väldi ahvatlusi

Ümbritsev maailm ahvatleb meid pidevalt sööma ja jooma. Toidureklaamid- ja masinad varitsevad meid kõikjal ja ka kassasse maksma minnes ootavad meid seal sageli ees maiustused, mida veel kiiresti kaasa haarata. See võib tekitada näljatunnet ka siis, kui tegelikult on kõht täis.

Püüa vähendada aega, mil veedad selliseid ahvatlusi täis keskkonnas. Tee enne poodi toidu järele minekut nimekiri ja võta sinna, kus pakutakse kõrge kalorsusega toitu, kaasa tervislikumad snäkid. See aitab vältida tahtevastast söömist.

6. Võitle ahvatlustega

Kui söömisele meelitavat keskkonda ei ole võimalik vältida, siis tuleb ahvatlusele vastu panna. Seda on kõige parem teha koostöös toitumisnõustaja või psühholoogiga, kuid abi võib olla ka järgmistest nippidest:

1. Tuleta endale meelde, et sinu keha ei valitse mitte need, kes sind sööma ahvatlevad, vaid sina ise.

2. Pööra ahvatlevale toidule selg.

3. Mõtle, missugused võiksid olla söömisele alternatiivsed tegevused. Kui tunned, et tahad kangesti ahvatlusele järgi anda, siis võta näiteks lonks vett, jaluta natuke ringi, kontrolli telefonist sõnumeid või jaluta toidule vastupidises suunas.

4. Tuleta endale oma suuremat eesmärki meelde. Kui tahad kaalus alla võtta, tuleb ka vastavalt käituda.

5. Võid ennast ka rahaga premeerida. Pane näiteks iga kord, kui õnnestus ahvatlevast söömisest loobuda, purki üks dollar. Kui koos on piisavalt raha, siis osta selle eest midagi, mida juba tükk aega soovinud oled.

Kümme sammu alustamiseks

1. Hinda oma toidu kvaliteeti. Eestis sobib selleks näiteks toitumisprogramm NutriData.

2. Kavanda, mida nädala jooksul sööd ja jood. Kirjuta sisseostude nimekiri ja osta tavapärasest rohkem puu- ja juurvilju.

3. Vaheta suured taldrikud ja tassid väikeste vastu.

4. Tee endale eesmärgiks, et pool taldrikust oleks kaetud juurviljade ja salatiga, üks neljandik valke (nt kana, kala, kaunviljad) ja üks neljandik teravilju või tärkliserikkaid juurvilju (nt kartulid, oad, mais).

5. Muuda oma keskkonda, selleks et vältida pidevat ahvatlust süüa.

6. Muuda nende kohtade arv, kus lubad endal süüa ja juua, võimalikult väikeseks.

7. Hoia toit vaateväljast eemal.

8. Eemalda töökohalt kõik toiduga seotud asjad.

9. Kavanda oma igapäevane jalutusteekond nii, et sinna ei jääks kiiröögikohti ja toiduautomaate.

10. Lindista telesaated ja jäta reklaami vaatamine vahele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles