Hiljutine uuring: maiustus, mis on ajule kasulik

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadi regulaarne söömine võib teadlaste hinnangul soodustada aju tööd.
Šokolaadi regulaarne söömine võib teadlaste hinnangul soodustada aju tööd. Foto: Mihkel Maripuu

Uurijatel on suurepärane uudis šokolaadisõpradele. Selle ahvatleva maiuse regulaarne söömine võib parandada aju tegevust ja vaimseid võimeid.

Ajakirjas Appetite avaldatud värskest uuringust selgub, et šokolaadi regulaarne söömine parandab aju tegevust sõltumata ülejäänud menüüst, kirjutab Independent. Uurijad kasutasid andmeid Maine-Syracuse uuringust, milles osales 968 inimest vanuses 23–98 aastat. Teadlased uurisid, kuidas on omavahel seotud nende toitumine, südameveresoonkonna haigustesse jäämise risk ja vaimsed võimed.

Kõige rohkem seostavad teadlased šokolaadi söömist visuaal-ruumilise mälu, organisatsiooni, töömälu, otsimise, abstraktse mõtlemise ja tunnetuslike võimetega.

Šokolaadi positiivse mõju põhjuseks peetakse kakaos leiduvaid antioksüdante flavanoole, mis aitavad ennetada ka südameveresoonkonna haiguste ennetamiseks. Flavanoole leidub palju tumedas šokolaadis ja vähem piimašokolaadis ja valges šokolaadis. Palju leidub neid ka tees, punases veinis ja teatud puuviljades nagu näiteks greibid ja õunad.

Teadlaste sõnul on sarnasele tulemusele hiljuti jõutud ka kliiniliste katsete käigus, mille põhjal oletatakse samuti, et regulaarne šokolaadi söömine võib parandada vaimseid võimeid ja kaitsta vanusest tuleneva vaimsete võimete vähenemise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles