Kohvil leiti veel üks kasulik mõju (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi juukse ergutava toime pärast peamiselt hommikuti.
Kohvi juukse ergutava toime pärast peamiselt hommikuti. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kohvijoomine võib aidata vähendada liigse söömise ja alkoholi tarbimisega seotud maksakahjustusi, selgub uuringuid koondavast analüüsist. 

Teadlased uurisid üheksat varem avaldatud teadustööd, millel oli üle 430 000 osaleja, kirjutab newsmax.com. Pikim uurimustest kestis 20 aastat. 

Üheksast uurimusest kaheksa kinnitas seost: juues päevas tavapärasest kaks tassi rohkem kohvi, vähenes risk haigestuda maksatsirroosi 44 protsenti. Juues harjumuspärasest ühe tassi võrra rohkem kohvi, langes tsirroosi tekkerisk 22 protsenti.

«Tsirroos võib olla eluohtlik ning ravi sellele praktiliselt puudub,» lausus uuringut juhtinud dr Oliver Kennedy Ühendkuningriikides asuvast Southamptoni ülikoolist. Uurija tõdes, et seetõttu on oluline, et kohv kui odav, üldlevinud ning hästi talutav jook võib vähendada tsirroosi tekkimise ohtu. 

Tsirroos tapab igal aastal üleilmselt enam kui miljon inimest. See võib tekkida näiteks hepatiidi, liigse alkoholitarbimise või immuunsüsteemi häirete tõttu.

Analüüs avaldati ajakirjas Alimentary Pharmacology and Therapeutics

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles