Luumurru riskiga inimeste arv kahekordistub 25 aastaga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prognoosi kohaselt on veerandsaja aasta pärast poole rohkem luumurde. Foto illustreeriv.
Prognoosi kohaselt on veerandsaja aasta pärast poole rohkem luumurde. Foto illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Hiljutisest uuringust selgus, et 2040. aastaks ohustab kõrge luumurru risk ligikaudu 319 miljonit inimest, mida on kaks korda rohkem kui käesoleval ajal.

Suurbritannia Southamptoni Ülikooli ja Sheffieldi Meditsiinikooli poolt läbi viidud uuring lubab järgneva kolme aastakümne jooksul prognoosida dramaatilist luu haprusest tingitud luumurdude arvu suurenemist, kirjutab Terviseuudised.

Eelmainitud teadusuuringus, milles hinnati luumurdude tõenäosuse ülemaailmset levikut, arvestasid teadlased kokku üle 50-aastaste inimeste arvu kogu maailmas, keda ohustas kõrge luumurru risk 2010. aastal, ning prognoosisid selle alusel vastava näitaja aastaks 2040.

«Demograafiliste muutuste tõttu suureneb eakate osakaal kogu maailma rahvastiku hulgas oluliselt. Need uued andmed lubavad arvata, et isikud, kellel on kõrge osteoporootiliste luumurdude tõenäosus, moodustavad järgnevatel aastakümnetel väga olulise osa ühiskonna tervishoiusüsteemi koormusest, mida see haigus endaga kaasa toob,» rääkis IOFi president ja üks uuringu läbiviijatest professor John Kanis. «Tervishoiusüsteemid, eriti Aasias, peaksid olema valmis luumurruga patsientide arvu kahekordistumiseks ning sellest tulenevalt pikaajalise invaliidsuse väljakujunemiseks eakama elanikkonna hulgas.»

2010. aastal oli 158 miljonil inimesel (137 miljonil naisel ja 21 miljonil mehel vanuses üle 50 eluaasta) luumurru esinemise tõenäosus kõrge riski piirlävest suurem. Prognooside kohaselt suureneb kõrge luumurru riskiga isikute arv kogu maailmas 2040. aastaks kaks korda. See puudutab kõiki piirkondi, kuid eriti Aafrikat ja Ladina-Ameerikat. Aasias on nimetatud riskirühma osakaal kõige suurem. Seal ohustab kõrge risk 73 miljonit naist ja 11 miljonit meest.

Loe täismahus artiklit Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles