Kuus toitu, kus on suhkrut rohkem kui arvasid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tavalistest kaerahelvestest tehtud putru süües ei saa suurt midagi valesti teha, siis valmis pudrusegudes võib olla palju suhkrut.
Kui tavalistest kaerahelvestest tehtud putru süües ei saa suurt midagi valesti teha, siis valmis pudrusegudes võib olla palju suhkrut. Foto: Margus Ansu

Tõenäoliselt tead väga hästi, et küpsistes, kookides ja kommides on ohtralt suhkruid. Kuid kas teadsid ka, et mõned igapäevased tervislikuks peetavad toidud sisaldavad ohtralt suhkrut?

Enne, kui poes toidu korvi paned, tasub lähemalt vaadata, kui palju suhkrut see sisaldab, kirjutab news.com.au. Järgnevalt on toodud nimekiri levinud toitudest, milles on peidus märkimisväärne kogus suhkrut.

Kaerahelbed

Kui tavalistest kaerahelvestest putru tehes ei ole võimalik suurt midagi valesti teha, siis hommikupudru tegemiseks mõeldud kiirhelvestes võib ohtralt suhkrut peidus olla. Tavaliselt on pakendil sel puhul kirjas, et pudrusegu sees on mett või puuvilju. Suhkrusisaldust ei pruugi olla välja toodud. Valmis pudrusegud sisaldavad tavaliselt viis kuni kümme grammi suhkrut portsjoni kohta.

Jogurt

Poest võib leida sadu erinevaid jogurteid ja väga raske on valida nende seast välja kõige kasulikum ja tervislikum. Üldiselt on suhkrut lisatud maitsestatud jogurtisse nagu näiteks puuvilja- või marjajogurt. 200 grammi magusat jogurtit sisaldab keskmiselt 20–30 grammi suhkrut ehk neli kuni kuus teelusikatäit ühe söögikorra kohta. Looduslik jogurt ja Kreeka jogurt sisaldavad tunduvalt vähem suhkrut.

Selleks, et jogurti söömine oleks tõepoolest tervislik, tasuks osta maitsestamata jogurtit ja lisada sinna ise veidi midagi magusat.

Kohv

Kui jood musta kohvi, siis ei ole põhjust suhkru pärast muretseda. Seevastu piimaga kohv sisaldab alati piimasuhkrut laktoosi, millele lisanduvad kõiksugu magusad asjad, mida kohvi sisse pannakse. Suur latte või cappuccino võib sisaldada peaaegu 20 grammi laktoosist pärit suhkrut.

Kuivatatud puuviljad

Puuviljades on looduslikke suhkruid. Kuivatatud puuviljadega on seotud kaks ohtu: esiteks on seal suhkrud kontsentreeritud kujul, mis tähendab, et 100 grammi kohta on seal tunduvalt rohkem suhkrut, ja teiseks kipume neid korraga palju sööma. Näiteks on ühes värskes aprikoosis keskmiselt kõigest neli grammi suhkrut, samas kui viis väikest kuivatatud aprikoosi sisaldab kolm korda nii palju suhkrut. Seega tasuks eelistada värskeid puuvilju.

Kastmed

Tavaliselt ei teadvusta me salatile, lihale või kartulitele kastet lisades, et selles on palju suhkrut ja kaloreid. Näiteks sisaldab magus tšillikaste kaks teelusikatäit suhkrut supilusikatäie kastme kohta.

Ühele toidukorrale lisatav tomatikaste sisaldab peaaegu terve lusikatäie suhkrut ja ohtralt suhkrut sisaldavad ka kõiksugused teised purkides ja pudelites müüdavad kastmed. Seepärast tasub enne kastme ostmist alati kontrollida, mis sealt täpselt sees on.

Sügavkülmutatud valmistoidud

Paljudes sügavkülmutatud valmistoitudes on suhkrut ka siis, kui sama toitu kodus valmistades ei tuleks keegi selle peale, et sinna suhkrut lisada. Näiteks grill-lihas, makaronides ja friikartulites võib olla ligikaudu 10–20 grammi suhkrut. Kui otsid kiiresti valmistatavat vähese suhkruga või suhkruta toitu, siis sobib näiteks tükike kala sügavkülmutatud juurviljadega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles