Levinud sünnijärgne toiming võib maksta vastsündinu elu (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keisrilõige võib vastsündinut ohtlike haigustekitajate eest kaitsta.
Keisrilõige võib vastsündinut ohtlike haigustekitajate eest kaitsta. Foto: Yegor Aleyev/Yegor Aleyev/TASS/Scanpix

Teadlased hoiatavad, et viimasel ajal trendiks saanud vastsündinu ülekallamine tema ema vagiinast pärit vedelikuga ohustab tõsiselt lapse tervist.

Loomulikul teel sündivad lapsed saavad emalt kaasa hulga kasulikke baktereid, samas kui keisrilõikega ilmale tulevad beebid jäävad neist ilma, kirjutab British Medical Journal. Seetõttu on viimasel ajal on hakanud levima uus trend. Keisrilõikega sündinud laste emad lasevad nad üle kallata oma vagiinast pärit vedelikuga, sest arvavad, et nii saab laps endale palju vajalikke mikroorganisme, mis tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad tulevikus vältida näiteks astmat ja allergiat. British Medial Journal hoiatab, et kasulike bakterite asemel võib laps sel teel saada hoopis ohtlikke nakkusi.

Londoni Imperial College’i laste nakkushaiguste lektor Aubrey J. Cunnington kirjutab ajakirjas British Medical Journal koos teiste ekspertidega, et selle tegevuse kasulikku mõju ei ole veel keegi tõestanud. Küll aga võivad emad, kes oma lastega sellise Austraaliast alguse saanud ja nüüd ka Euroopas jõudsalt leviva toimingu ette võtta lasevad, vastsündinute tervist oluliselt ohustada.

Sel viisil võivad emad lapse nakatada näiteks B-rühma streptokokkiga, mis põhjustab eluohtlikku meningiiti ehk ajukelmepõletikku. Ligikaudu neljandik lapseootel naistest on vähemalt korra raseduse ajal nakatunud streptokokiga, mis kandub väiksel osal juhtudest sünnitusel emalt lapsele. Lisaks sellele võib sel viisil lapsele kanduda herpese viirus, ning konjunktiviiti ehk silmade põletikku põhjustavad bakterid.

Teadlaste sõnul on tänapäeval ka palju tõendeid selle kohta, et soolestikus elutsevad bakterid võivad olla seotud niisuguste haiguslike seisunditega nagu allergia ja ülekaalulisus. Seetõttu on väär loogika, et soolebakterid võiksid aidata neid haigusi vältida. Uurijate hinnangul on olukord hoopis vastupidine – keisrilõige võib aidata lapsi ohtlike nakkuste eest kaitsta. Kui aga laps vagiinast pärit vedelikuga üle kallata, saab ta endale kõik need haigustekitajad, millest tal keisrilõike abil pääseda õnnestus.

Uurijad soovitavad sellest ohtlikust toimingust loobuda ja nii tervishoiutöötajaid kui ka vastsündinute vanemaid riskidest teavitada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles