Mereandide söömine vähendab Alzheimeri tõppe haigestumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala söömine võib aidata aju vormis hoida ja Alzheimeri tõbe vältida.
Kala söömine võib aidata aju vormis hoida ja Alzheimeri tõbe vältida. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Värskest uuringust selgub, et vähemalt üks mereande sisaldav toidukord nädalas aitab oluliselt vähendada Alzheimeri tõve riski.

Ajakirjas JAMA hiljuti avaldatud uuringusse haarati 544 isikut suuremast kliinilisest neuropatoloogilisest uuringust aastatest 2004-2013, kes olid andnud nõusoleku oma aju lahkamiseks pärast surma, kirjutab Med24. Teostati 286 isiku aju surmajärgne uuring. Nende keskmine vanus surres oli 90 aastat ja 67 protsenti uuritavatest olid naised.

Mereandide tarvitamist uuriti toitumise küsimustiku abil vähemalt ühel korral, 20 protsenti uuritavatest oli täitnud küsimustikku kaks korda ja 36 protsenti kolm korda. Esimene küsimustik täideti keskmiselt 4,5 aastat enne surma.

Leiti, et neil, kes söövad nädalas vähemalt korra mereande, on Alzheimeri tõppe haigestumise risk oluliselt väiksem kui neil, kes mereande ei söö, sest mereande söövate inimeste ajust leiti tunduvalt vähem Alzheimeri tõvele viitavaid märke. Rasvastes merekalades leiduv alfa-linoleenhape aitab teadlaste hinnangul väheneda ka infarktide esinemist ajukoes.

Kui varem on teadlased hoiatanud mereandide söömise eest neis leiduva kõrge elavhõbedasisalduse tõttu, siis hiljutisest uuringust selgub ka, et kartus ei ole põhjendatud. Kuigi mereandide sagedasemate tarvitajate ajus oli kõrgem elavhõbeda tase, ei olnud nad seetõttu haigemad.

Uuringu tulemuste põhjal soovitavad teadlased vähemalt korra nädalas süüa rasvast kala või muid mereande, sest see võib pidurdada vaimset allakäiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles