Ukrainlasest arst kinnitab kanda Hiiumaal

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiumaa haigla hoone.
Hiiumaa haigla hoone. Foto: Tairo Lutter

Hiiumaa haigla viiest püsiarstist kaks on verivärsked, peaaegu eksootikat pakub aga mullu detsembrist Kärdlas töötav noor ukrainlasest naistearst, kellel olla head kirurgikäed ja kes esialgu räägib vaid vene keeles.

«Kui palju rase?» küsis 34-aastane ukrainlane, Hiiumaa haigla kirurg-naistearst Dmytro Kovalenko, kui kolleeg teda kiiresti sünnitaja juurde kutsus. Lisaks harjumisele Eesti meditsiiniga on ukrainlasest arsti suuri ülesandeid võimalikult kiiresti eesti keel selgeks saada.

Praegu on ämmaemand, kellega arst koos patsiente vastu võtab, ühtlasi ka tõlgi eest. «Umbes kolmandik oskab ka vene keelt,» on Kovalenko patsientide puhul tähele pannud.

SA Hiiumaa Haigla ajutise juhi ja õendusjuhi Riina Tamme sõnul on esialgu pakutud patsientidele, kes üldse vene keelest aru ei saa, võimalust käia plaaniliselt teise, külalisena juba aastaid kord kuus neli päeva saarel töötava naistearsti Ena Volmeri juures. Viimase vastuvõtud on praegu tihedalt täis.

Hiiu naistel tuli mitu sügiskuud leppida olukorraga, et pensionile jäänud kauaaegse kohaliku naistearsti Merike Tingase koht oli täitmata ehk püsivalt ei olnud saarel ühtegi naistearsti. Kuigi hiidlased otsisid pea aasta otsa saarele uut arsti Eestist, ei tulnud ühtegi pakkumist. Kovalenko oli leitud küll juba kevadel ja päevaks käis ta ka Hiiumaal, kuid ikka loodeti leida kedagi Eestist. Lootusetult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles