Retseptide kirjutamise õigus on tänaseks vaid neljal õel

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pereõdede Ühingu hinnangul on kunagistest arsti abilisest nüüdseks saanud iseseisvad spetsialistid.
Eesti Pereõdede Ühingu hinnangul on kunagistest arsti abilisest nüüdseks saanud iseseisvad spetsialistid. Foto: SCANPIX

Tänasest saavad kirjutada välja korduvretsepte vaid osa pereõdesid, kes on läbinud TÜ arstiteaduskonna täienduskeskuse 120-tunnise täiendkoolituse kliinilises farmakoloogias ning tänase seisuga on neid pereõdesid neli. 

Ravimid, millele pereõde tohib retsepti välja kirjutada, on samuti piiratud, teatas ravimiamet oma kodulehel.

Koos õigusega saavad pereõed ka suurema vastutuse patsiendi tervise ees. Ravimi väljakirjutamine peab alati käima koos nõustamisega, ravi jälgimine koos info kogumisega patsiendi terviseseisundi ja ravimi kõrvaltoimete kohta.

Õde peab perearstiga konsulteerima vähemalt korra korduvretsepti realiseerimise perioodi jooksul, et hinnata ravi jätkamise või selle muutmise vajadust. Konsultatsioon tuleb dokumenteerida patsiendi tervisekaardis.

Täiendkoolituse läbimist ja pereõe õigust retsepti välja kirjutada saab kontrollida tervishoiutöötajate riiklikus registris. Valides nimetatud registris "Eriala lahtris" „Retseptiõigusega õde“, kuvab register kõiki retsepti väljakirjutamise õigusega pereõdesid. Tänase seisuga on retsepti väljakirjutamise õigus neljal pereõel.

Retsepti kirjutamise õiguse saanud õde võib välja kirjutada vaid kindlaid ravimeid ja aineid, nende nimekirja saab vaadata siit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles