Haruldane protseduur päästis väikese beebi elu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui beebit ei oleks õnnestunud juba emaüsas aidata, oleks tema ellujäämislootus hoopis väiksem olnud.
Kui beebit ei oleks õnnestunud juba emaüsas aidata, oleks tema ellujäämislootus hoopis väiksem olnud. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kui väikesele Grayson Davilale otsa vaadata, ei oskaks aimatagi, mille ta äsja läbi on elanud, kuni märkad tema tillukesel rinnal suurt armi.

Graysoni ema Samantha 22. rasedusnädalal avastasid Los Angelese lastehaigla arstid, et lapsel on hüpoplastiline vasaku südamepoole sündroom, vahendab CBS News. See on südamerike, millega kaasneb vasaku südamepoole alaareng.

«Võite ette kujutada, et poole südamega on raske ellu jääda,» ütles Graysoni isa Marco Davila. Peale selle peaks emaüsas olevatel lastel olema südames ka väike auk, mis aitab veel voolata, kuid Graysonil hakkas see sulguma. «Tunned, et kõik on sinu vastu,» kirjeldas Samantha Davila olukorda.

Lapse päästmiseks tuli enne tema sündi sooritada haruldane protseduur, mida nimetatakse loote kardinaalseks interventsiooniks. Arstid viisid pika peenikese nõela kõigepealt samantha emakasse ja siis lootesse ning panid Graysoni tillukesse südamesse stenti ehk toru, mis võimaldas verel südame paremasse poolde tagasi voolata.

Protseduur toimis ja tugevdas Graysoni kopse, nii et kirurgid said kümme nädalat hiljem, pärast beebi sündi, teostada südameoperatsiooni, mille abil aidati tema ühel südame kambril teha ära kahe kambri töö. «Tavaliselt pumpab see kamber, parem vatsake, verd kopsu. Nüüd panime selle pumpama verd tervesse kehasse,» selgitas Los Angelese lastehaigla südameinstituudi juhata dr Vaughn Starnes.

Garysoni elu algas teistmoodi, kui teistel beebidel, kuid nüüd läheb tal hästi. «Ta sündis 19. novembril ja esimest korda saime teda oma kätel hoida alles 27. novembril, kuid ootamine tasus ennast ära,» ütles pisikese poisi ema. Nüüd on Grayson kolmekuune ja tema süda toimib ootuspäraselt. Teda ootavad ees veel kaks protseduuri – üks siis, kui ta on kuuekuune ja üks, kui ta on kolmeaastane – kuid arstide sõnul ootab teda ees tavaline terve elu.

Hüpoplastilise vasaku südamepoole sündroomi põhjus ei ole teada, kuid see kipub ühe pere sees levima. Naine, kes on juba saanud selle haigusega lapse, saab tõenäoliselt ka teise selle või sarnase südamerikkega lapse. USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse andmetel sünnid selle südamerikkega Ameerika Ühendriikides igal aastal 960 last. Õiget ravi saades jäävad paljud selle haigusega sündivad imikud ellu, kuid neil võib olla edaspidi tervisemuresid nagu näiteks kiire väsimine sporti tehes, südame rütmihäired ja suurem tromboosioht. Neil võib vaja minna ka südamesiirdamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles