Rootsi teadlane: öötööd tehes tuleb õigesti toituda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et öösel töötades terveks jääda, tuleb õigesti toituda.
Selleks, et öösel töötades terveks jääda, tuleb õigesti toituda. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Öösel või vahetustega töötajad riskivad unehäirete, suhkrutõve, rasvumise ning südame- ja veesoonkonna haigustega. Rootsi terviseteadlase Maria Lennernäs Wiklundi sõnul on tervisemurede vältimiseks kõige olulisem öösel õigesti süüa.

Üha enam inimesi töötab aegadel, mis ei ole kooskõlas inimese bioloogilise kellaga, kirjutab Dagens Nyheter. Inimese keha on loodud nii, et valgel ajal tuleks süüa ning pimedal ajal magada ja paastuda.

Luleå tehnilise ülikooli professor Wiklundi sõnul annab pimedus meie kehale märku, et nüüd on tarvis magama minna. Kui selle asemel töötame, sööme või teeme trenni, siis jõuavad ajusse vastandlikud signaalid.

Kuna öösel tekkib täiskõhu tunne aeglasemalt, söövad paljud inimesed öösel rohkem kui vaja, mistõttu tõuseb nende kehakaal.. Uuringud näitavad ka, et keha saab söögi seedimisega öösel kehvemini hakkama. Seetõttu on Wiklundi sõnul eriti oluline, et toituksime öösel töötades õigesti.

Öösel töötades võiks kinni pidada järgmistest nõuannetest.

1. Vali üksnes soe toit või jook ja võta väike portsjon. See võiks olla näiteks pool või koguni üksnes kolmandik tavaliselt söödavast toidust. Püüa jagus saada vaid kõige suuremast näljatundest.

2. Ole eriti ettevaatlik kiirete süsivesikutega, mida leidub jahus, suhkrus ja magusates jookides.

3. Joo palju, eelkõige vett.

4. Magamatus võib avaldada tervisele kahjulikku mõju. Sellel, kes sööb öösel õigesti, on päeval lihtsam välja magada.

5. Reeglipärased toiduajad on olulised nii tööd tehes kui ka siis, kui oled tööga valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles