Koolilapsed saavad bioloogiatunnis trenažööriga sõita

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tunni ajal end aeg-ajalt liigutada, siis hakkab Austria kooliõpetaja sõnul ka pea paremini tööle.
Kui tunni ajal end aeg-ajalt liigutada, siis hakkab Austria kooliõpetaja sõnul ka pea paremini tööle. Foto: Hanna Witte/picture-alliance/Hanna Witte/Scanpix

Üks Viini linna kool on tulnud välja uudse mõttega, mis pakub elevust ja rõõmu nii õpilastele kui ka õpetajatele. Lastel on nüüd võimalik muidu täiesti tavalises tunnis ratastrenažööriga sõita.

Kõigest üks viiendik 11–15-aastastest koolilastest liigutab end piisavalt, vahendab Austria rahvusringhääling ORF. Selle probleemi lahendamiseks loodi programm «Õpi liigutades» (Bewegtes Lernen), mis on ärgitanud Viini kesklinnas Landstraßel asuvat kooli tulema välja vahva ideega. Kool on ühte kooliklassi paigutanud viis ratastrenažööri, mis tekitavad õpilaste seas suurt elevust.

Uus võimalus tekitab õpilaste seas palju elevust. «See on väga tore ja kui juba hommikul vara rattaga sõita, saab ka ärksaks,» väljendab üks sportlik tüdruk oma vaimustust. «Ma ei jää magama ega muutu uniseks.» Ka kirjutamine tuleb tema arvates rattaga sõites välja, kuigi käekiri ei ole sel juhul nii ilus kui tavaliselt.

Klassiõpetaja Karin Rohrer-Blaschke, kelle algatusel uuendus teoks sai, ütles intervjuus ORFile, et tunni ajal liigutamine aitab kaasa keskendumisele. «See toimib suurepäraselt. Ergomeetriga sõitmise ajal saate koguni kirjutada ja lugeda. See kõik on samal ajal võimalik,» rääkis Rohrer-Blaschke. Korraga on lubatud trenažööriga sõita pool tundi, seejärel tuleb treeningseade üle anda järgmisele treenimisest huvitatud klassikaaslasele.

Programm «Õpi liigutades» sai alguse 2000. aastal ja tänaseks on huvitavate ideedega liikumisharjumuse edendamiseks välja tulnud juba 200 kooliklassi. See võib tähendada ratastrenažöörig sõitmist, aga ka näiteks hüppenööriga hüppamist või žongleerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles