Enesekindlust tõstvad asjad, millest sul polnud aimugi (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enesekindlus ei tulene geenidest.
Enesekindlus ei tulene geenidest. Foto: SCANPIX

Elu on täis enesekindlaid inimesi. Neid vaadates näib, et nende elu on kerge ja ilmselt on nad enesekindlana sündinud. Tegelikult ei ole enesekindlus geenides.

Enesekindlad inimesed panevad teised uskuma, et nende jaoks on kõik nii kerge ja lihtne. Paljud arvavad, et enesekindlus tuleb inimesele kaasa geenidega, kirjutab The Huffington Post.

«On populaarne vale arusaam sellest, et enesekindlus ja -hinnang sõltuvad õnnest. Tegelikult pole õnnel nende kahega midagi pistmist,» sõnas psühholoog Rhona Clews. «Enesekindlus on midagi, mida me ise kasvatame, nagu muskli puhul, mis kasvad tugevamaks tehes trenni. Pühendudes enesekindluse tõstmisele, võivad selle saavutada ka need, kes seda esialgu võimatuks pidasid.»

Kui oled saavutanud piisava enesekindluse, siis muutub ka elu lihtsamaks. «Madal enesekindlus mõjutab kõiki elu valdkondi – suhteid, karjääri, kodust elu ja teisigi. Enesekindlus aitab inimesel võtta asju kergemini ning vähem muretseda.»

Clows tõi välja paar nippi, kuis tõsta enda enesekindlust:

Ole tähelepanelik

Paljudele meist on juurdunud mõtlemine, et «ma pole piisavalt hea». Selline mõtteviis on suurim raskus enesekindlama enda suunas. Ole tähelepanelik. Nii kui hakkad mõtlema, et sa ei ole piisavalt hea või kukud niikuinii läbi juba enne tegevuse proovimist, siis tuleta endale meelde, et negatiivsed mõtted ei tõsta enesekindlust. Kui usud, et sa suudad ülesandega hakkama saada edukalt, siis on palju suurem tõenäosus, et sa seda ka teed.

Muuda oma hoiakut

Me kõik oleme filmidest näinud võimast ja enesekindlat meessoost ülemust, kes istub oma toolil, käed põimitud pea taha. Ta annab oma hoiakuga edasi enda enesekindlust. Uuringute kohaselt mõjub võimsa hoiaku võtmine ka enesekindlust tõstvalt. Harvardi psühholoog Amy Cuddy sõnul aitab käed puusas seismine panna keha tundma rohkem end enesekindlana ja vähendab stressi.

Ära karda publiku ees rääkimist

Isegi kõige enesekindlamad meist võivad karta avalikult esineda. Kuid see ei pea nii olema. «Kuidas olla osav avalikkuse ees rääkija» raamatu aurot Sarah Lloyd-Hughesi sõnul on enamik inimesi närvis avaliku esinemise puhul, sest mõtlevad liialt palju iseendale. «Kuna kõik vaatavad sind, siis on täiesti normaalne mõelda, et nad ka hindavad sind ja ootavad, et sa mingi käki kokku keeraks. Tegelikkuses aga inimesed väga ei vaata esinejat, vaid keskenduvad pigem enda väljanägemisele.»

Ära taha kõigile meeldida

Järgmine kord, kui avastad end oma telefonist uurimas, kui mitu «meeldimist» su viimane Facebooki postitus sai, siis mõtle sellele, mida sa sellega tegelikult saavutada tahad. «Tee vahet sellel, et teised ei tohiks sinu enesehinnangut tõsta, vaid ainult sina ise peaksid seda tegema.»

Mine parki jooksma

Kui sa armastad trenni teha, siis tead ,kui hea ja enesekindla tunde see annab. Ühe uuringu kohaselt leiti, et väga oluline roll on ka selles, kus trenni tehakse. Uuringus osalenud, kes tegid trenni looduskaunis keskkonnas, tundsid ennast pärast trenni palju paremini, kui need, kes tegid trenni tubastes tingimustes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles