Kolmandik maailma inimestest põeb uut epideemilist haigust

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilte suudab arvuti ära tunda tänu tehislikele närvivõrkudele.
Pilte suudab arvuti ära tunda tänu tehislikele närvivõrkudele. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Rohkem kui kaks miljardit digiseadmeid regulaarselt kasutavat inimest üle maailma põeb homo computeruse sündroomi, epideemilist haigust, mille peale veel paarikümne aasta eest mõeldagi ei osatud.

Kasutame nutiseadmeid tööks ja meelelahutuseks keskmiselt kaheksa tundi päevas ehk suurema osa ärkveloleku ajast ja seda seitse päeva nädalas, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator. Uuringud näitavad, et inimesed koormavad oma selga sellega kokku 700–1400 tundi aastas, kusjuures noorte ja kooliõpilaste puhul on see näitaja veelgi suurem – keskmiselt 5000 tundi aastas.

Selleks, et vältida sel põhjusel tekkivat peavalu, kaela ja õlavöötme piirkonna lihaste pingevalusid, unehäireid, väsimust ja stressi – sümptomeid, mida on kogenud peaaegu 60 protsenti kontoritöötajatest – tuleks Tallinna ülikooli erikehakultuuri lektori Kirsti Pedaki sõnul hoida pilk kõrgemal, teha iga 30 minuti järel 90-sekundilisi puhkepause ja teha vähemalt kaks korda päevas harjutusi.

Näiteks võiks pead paremale ja vasemale pöörata, sirge seljaga istudes pead kallutada ja püüda kõvaga õlga puudutada ning kaelalihaste tugevdamiseks sirge selja ja peaga istudes käega otsmikule suruda ja püüda avaldada peaga kuue sekundi jooksul vastupanu.

Loe lähemalt ERRi teadusportaalist Novaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles