19 murettegevat fakti Zika kohta (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rohkem teeb Zika puhul muret mikrotsefaalia, mida see viirus tõenäoliselt põhjustab.
Kõige rohkem teeb Zika puhul muret mikrotsefaalia, mida see viirus tõenäoliselt põhjustab. Foto: Andre Penner/AP/Scanpix

Zika võib põhjustada imikute väärarengut, levida sugulisel teel ja suurtel spordivõistlustel ning kõik sääsetõrjevahendid ei pruugi selle vastu aidata.

Järgnevalt leiad 19 fakti Zika kohta, mille avaldas CBS News.

1. Võib põhjustada sünnidefekte

Zika-viirust seostatakse mikrotsefaalia-nimelise sünnidefektiga beebide arvu tõusuga Brasiilias. Selle sünnidefektiga sündinud lastel on ebanormaalselt väike pea ja sellega seotud ajukahjustus. Brasiilia terviseametnike sõnul on selles riigis viimastel kuudel sündinud üle 4000 mikrotsefaaliaga last, 2014. aastal oli neid alla 150.

2. Vaktsiini ei ole

Zika vastu ei ole ei vaktsiini ega ravi. USA riiklik terviseinstituut püüab välja töötada Zika-viiruse vastu aitavat vaktsiini, kuid see nõuab aega. Praegu on võimalik vaid sümptomeid leevendada.

3. Mõned Zikaga nakatunud jäävad halvatuks

Mõnedel Zikaga nakatunud patsientidel on Brasiilias tekkinud Guillain-Barré sündroom, mis põhjustab vähemalt ajutiselt halvatust. Enamik haigeid paraneb paari nädalaga, kuid kui halvatus mõjutab hingamiselundeid, siis võib see olla surmav.

4. Temperatuuri tõusuga kasvab ka risk

Kui väljas tõuseb õhutemperatuur, siis hakkavad ka sääsed kiiremini levima. Kuna viirus levib sääskedega, siis kasvab nii ka sellesse nakatumise risk.

5. 2016. aasta olümpiamängud

Kardetakse, et Zika võib levima hakata 2016. aasta augustis Rio de Janeiros toimuvatel olümpiamängudel. USA olümpiakomitee sõnul peetakse sel teemal küll aru töötajate ja spordi valdkonna liidritega, kuid tervise pärast mures sportlastel koju jääda siiski ei ole vaja.

6. Michael Phelpsi sündimata laps

Kuulsal USA ujujal Michael Phelpsil on lapseootel naine, kellega tal tuleb arvestada.

7. Kõigil inimestel sümptomid ei avaldu

Ametnike sõnul ilmnevad Zikaga nakatunud täiskasvanutel tavaliselt kerged sümptomid, mille hulka kuuluvad kerge palavik, lööve, punased silmad, peavalu ning liigesevalu kätes ja jalgades. Tegemist ei ole tingimata sümptomitega, millega kõik inimesed arsti juurde pöörduvad.

8. Sümptomid võivad ka puududa

Veelgi hirmutavam on see, et 80 protsendil Zikaga nakatunud patsientidel ei ilmne mingisuguseid sümptomeid, mis tähendab, et tegelikult on selle viirusega tõenäoliselt nakatunud palju rohkem inimesi, kui ametlikud andmed näitavad.

9. Eelarvekärped võivad Zika levikut USAs soodustada

USA meedikute sõnul on paljudes USA osariikides tehtud eelarvekärpeid, mis võivad raskendada riigi toimetulekuvõimet juhul, kui Zika peaks hakkama massiliselt levima.

10. Hädaolukord Floridas

Floridas on 8. veebruari seisuga registreeritud 16 Zika-viirusega nakatumise juhtumit, mistõttu selle USA osariigi viies piirkonnas on välja kuulutatud hädaolukord. Florida kuum ja niiske kliima on eriti sobiv Zikat edasi kandvate sääskede levikuks.

11. Levib sugulisel teel

Kuna hiljutised Zikasse nakatumise juhtumid annavad põhjust oletada, et viirus levib ka sugulisel teel, siis soovitakse hiljuti troopilistes riikides reisinud meestel lapseootel naistega seksides kasutada kondoomi. Kõigil rasedate naistel, kes on käinud riikides, kus Zika hoogsasti levib, palutakse nädala aja jooksul pärast reisilt naasmist end testida lasta.

12. Levib kiiresti

Pärast seda, kui Brasiilias anti eelmise aasta mais teada esimesest Zikasse nakatumise juhtumist, on Zikasse sealsete terviseametnike hinnangul nakatunud 440 000 kuni 1,3 miljonit inimest. Zika-viirus tehti Ameerika mandril kindlaks vähem kui kahe aasta eest ja see on levinud kiiresti nii Lõuna- kui ka Põhja-Ameerikas.

13. Pikaajalised mõjud

Dr Angela Rocha, kes tegeleb Zikast tuleneva kriisiga Brasiilias asuva Recife linna Oswaldo Cruzi haiglas, on öelnud, et oma neljakümneaastase karjääri jooksul lastearstina ei ole ta kunagi näinud midagi sellist nagu praegune Zika epideemiline levik.

14. Levib verega

Kuna on tõendeid ka selle kohta, et Zika võib levida vereülekandega, tuleks doonoritel, kes on reisinud Zika leviku piirkonda, enne vere andmist oodata, kuni reisist on möödunud vähemalt 28 päeva.

15. Karneval seadis ohtu paljud inimesed

Selleks, et Rio de Jaineros toimuva karnevali ajal sääsehammustusi vältida, soovitasid Brasiilia terviseametnikud kanda pika käisega pluuse ja pikki pükse. Paljud selle aasta veebruaris karnevalil käivad inimesed kandsid aga hoopis vähem riideid. Karneval on tuntud nappide kostüümide poolest ja paljud sellel osalejad kandsid lühikesi pükse ja bikiine.

16. Rasedus palutakse edasi lükata

Naisi, kes elavad El Salvadoris, mõnedes Brasiilia osades ja teistes piirkondades, kus Zika levib kiiresti, palutakse rasedus kuni kaks aastat edasi lükata. Nendes piirkondades jääb siiski väga palju naisi ettekavatsemata rasedaks ja suure osa naiste juurdepääs rasedust kontrollivatele vahenditele on piiratud.

17. Reisimist soovitatakse piirata

Peale Brasiilia soovitatakse reisimist vältida veel peaaegu kahte tosinasse riiki. Selles nimekirjas on ka Aruba, Barbados, Boliivia, Bonaire, Kolumbia, Puerto Rico, Costa Rica, Curacao, Dominikaan, Ecuador, El Salvador, Prantsuse Guajaana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Martinique, Mehhiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Saint Martin, Suriname, USA Neitsisaared, Venetsueela, Cape Verde, Ameerika Samoa, Samoa ja Tonga.

18. Maailmameistrivõistlused

Kuna haigused levivad kiiresti suurtel spordiüritustel, arvatakse, et Zika-viirus hakkas levima juba 1014. aastal Brasiilias toimunud jalgpalli maailmameistrivõistlustel.

19. Kõik sääsetõrjevahendid ei toimi

Tarbijaaruanded on näidanud, et kõik sääsetõrjevahendid Zikat levitavate sääskede vastu ei aita. Näiteks ei pruugi mõjuda tooted, mille toimeaineks on looduslikud taimeõlid.

See, kui tõhus mürk sääskede vastu on, sõltub sageli pisiasjadest. Tarbijatele mõeldud aruannetest selgub, toimeainet dietüültoluamiidi ehk DEETi sisaldavad mürgid on sääskede vastu tõhusad, kuid sääsetõrjevahendid, mis sisaldavad seda ainet üle 30 protsendi, on sääskede vastu sama tõhusad kui 30-protsendise sisaldusega vahendid. Kui selle aine kontsentratsioon on suurem, siis põhjustab sääsetõrjevahend tõenäolisemalt löövet, kasakaalukaotust ja teisi kõrvalmõjusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles