Arst selgitab: kuidas kaksikutel saavad olla eri isad

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vietnamis sündisid kohaliku meedia teatel kaksikud, kellel on erinevad isad. Arsti sõnul on see meditsiiniliselt võimalik.

Vietnami geneetika assotsiatsiooni juhi, prof Le Dinh Luongi sõnul näitas seda lastele tehtud DNA-test, kirjutab news.com.au. Vietnamis on see esimene juhus, aga alates 2011. aastast on mujal maailmas teatatud seitsmest analoogsest juhtumist.

Konfidentsiaalsusele viidates keeldus Luong täpsemaid detaile jagamast. Kohaliku uudisteportaali Dan Tri teatel lasi 34-aastane riigi põhjaosast pärit mees oma perekonna survel teha lastele DNA-testi, sest pere hinnangul ei näinud lapsed sarnased välja. Ühel olid paksud lokkis juuksed, samas kui teisel olid õhukesed sirged juuksed. DNA-testist selgus, et ema on mõlemal lapsel sama. Nüüdseks kaheaastased kaksikud sündisid samal päeval ja on samast soost.

Austraalia günekoloog Michael Permezeli sõnul võib selline olukord tekkida, kui naine on seitsmepäevase ovulatsiooniperioodil olnud vahekorras kahe erineva mehega. «Tal võis sel ovulatsiooniperioodil eralduda kaks munarakku, mille viljastasid eri mehed. Sperma on elujõuline viis päeva, nii et ta võis rasedaks jääda erinevatel päevadel,» selgitas arst. Kuigi eri isadega kaksikute sünd on haruldane, kinnitas professor Permezel, et  selliseid juhuseid on olnud ka Austraalias. «Nende juhtumite puhul, mida mina tean, ei olnud naine kummagi mehega abielus,» sõnas arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles