Popkorn võib olla ohtlik vähitekitaja (2)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge glükeemiline indeks on näiteks popkornil.
Kõrge glükeemiline indeks on näiteks popkornil. Foto: Panther Media/Scanpix

Texase ülikooli teadlased on jõudnud järeldusele, et tarbides rohkelt kõrge glükeemilise indeksiga toite, näiteks popkorni või hommikusöögihelbeid, suureneb kopsuvähki haigestumise tõenäosus.

Uuringust selgus, et isegi mittesuitsetajatel, kes söövad palju näiteks soolakringleid, hommikusöögihelbeid või torti, võib tekkida suurema tõenäosusega kopsuvähk kui neil inimestel, kes neist toitudest pigem hoidvad, kirjutab munchies.vice.com.

Teadlased hakkasid glükeemilise indeksi ja kopsuvähi seost uurima, sest varasemad uuringud on näidanud suurenenud seost kõrgenenud insuliini-sarnaste kasvutegurite ja selle vähivormi tekkimise riski vahel. Uuringut juhtinud teadlane Stephanie Melkonian selgitas, et kõrge glükeemilise indeksiga toidu söömise järel tõuseb glükoosi ja insuliini tase veres ning see häirib rohkem insuliini-sarnaseid kasvufaktoreid.

Uuringus jälgiti ligi 2000 kopsuvähki põdeva inimese ja 2413 terve inimese toitumist. Osalejad teatasid ise, mida nad sõid ning uurijad tegelesid toidu glükeemilise indeksiga. Kõrge glükeemiline indeks on toitudest näiteks maisihelvestel, popkornil, kringlitel, sarvesaiadel, valge riisil, makaronidel ja kartulitel.

Lähtuvalt teadustöö tulemustest soovitavad autorid tarbida madala glükeemilise indeksiga toite, näiteks täisterast leiba, täisterast kaerahelbeid või täisterast makarone.

Eesti vähiliidu andmetel on kopsuvähk üks kõige sagedamini esinevaid vähihaigusi kogu maailmas. 2007. aasta andmetel haigestub igal aastal Eestis kopsuvähki 700 inimest.

Teadustöö kokkuvõte avaldati Ameerika vähiuuringute seltsi (American Association for Cancer Research) ajakirjas Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles