Maa-arste survestatakse linna kolima (4)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riik hakkab eelistama  tulevikus suurtes keskustes paiknevaid mitme perearstiga tervisekeskuseid ja maatohtritel läheb elu raskeks.

Reaalne oht selleks, et riik hakkab partneritena eelistama suuri keskusi ja üksikud väikesed vastuvõtukohad hääbuvad, on Kiviõli tervisekeskuse arengukava koostanud OÜ Cumulus Consalting konsultandi Rain Seppingu sõnul olemas, ehkki keegi sellest kõva häälega rääkida ei taha, kirjutab Põhjarannik. Sellepärast on riik teinud ka selle meetme ja nimekirja nendest kohtadest, kus nad tervisekeskust näevad, ja Kiviõli on selles nimekirjas sees.

«Riik paneb sõnnikut sellele kapsale, mis kasvab,» tõdes Sepping, et kõik märgid näitavad arstiabi suuremat tsentraliseerimist ja üksikud vastuvõtupunktid saavad tegutseda ilmselt ainult mõnda aega ja kaovad siis.

Kuna Aseri on Kiviõli perearstikeskusest kaugemal, siis lubab meede, millega loodetakse perearstikeskuse ehitamiseks raha saada, sinna eraldi vastuvõtukoha loomist. Sellisel juhul liitub ka Aseri perearst Kiviõli tervisekeskusega ja arste saaks keskuses olema seitse. Seni ei ole Aseri ega Püssi perearst näidanud üles valmisolekut perearstikeskusega ühinemiseks, kuid konsultantide kinnitusel oleks see mõistlik eelkõige tulevikku vaadates.

Tervisekeskuse rajamiseks saadava toetuse summa sõltub perearstide arvust. Viie perearsti puhul on võimalikuks toetuse maksimumiks 776 000 eurot. Iga lisanduva perearstiga tuleks ca 100 000 juurde. Omaosalus on kogumaksumusest 25 protsenti. Sellest pool on valmis enda kanda võtma Kiviõli linn, ülejäänu peaks jagunema teiste piirkonna omavalitsuste vahel. Sonda on juba ammu vastu võtnud otsuse, et nemad rahaliselt osalevad, ja oli Kiviõli kõrval ainus, kes toetas rahaliselt eeldokumentide, sealhulgas arengukava koostamist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles