Supertoit, mis võib päästa dementsusest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikaid peetakse kasulikkuse tõttu supertoiduks.
Mustikaid peetakse kasulikkuse tõttu supertoiduks. Foto: Scanpix/Panther Media

Teadlased avastasid, et mustikad võivad aidata eemale hoida dementsust ehk vaimsete võimete süvenevat vähenemist.

Keskealistel inimestel tasuks süüa mustikaid vahepalana, sest nende söömisest võib olla abi veel kümneid aastaid hiljem, kirjutab goodhousekeeping.co.uk. Marjades sisalduvad tervislikud antioksüdandid tugevdavad aju kaitsevõimet Alzheimeri tõve eest. Ligi pooltel kordadel peetakse dementsuse tekkepõhjuseks Alzheimeri tõbe.

USA Cincinnati ülikooli uurija Robert Krikorian uuris 47 meest ja naist, kes olid vanemad kui 68 aastat ning kellel oli diagnoositud kerge kognitiivne häire.

«Meie uurimistulemused kinnitavad, et varasemate loomakatsete ning esimeste inimeste peale tehtud uuringute tulemusi, et mustikatel võib olla positiivne mõju parandamaks mälu ja kognitiivseid funktsioone vanematel inimestel,» rääkis Krikorian.

Teadlane ei osanud küll välja tuua konkreetset kogust, kui palju mustikaid tuleks mäluparandamiseks süüa, kuid soovitas tarbida neid paar korda nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles