Söömine on uus suitsetamine

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui varem rikkusid noorte tervist eelkõige suitsetamine ja alkoholi tarbimine, siis nüüd saavad teismelised šoki kaalu peale astudes.
Kui varem rikkusid noorte tervist eelkõige suitsetamine ja alkoholi tarbimine, siis nüüd saavad teismelised šoki kaalu peale astudes. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljuti avaldatud maailma terviseorganisatsiooni uuringust selgub, et Euroopa ja Põhja-Ameerika noored tarbivad üha vähem alkoholi ja sigarette, kuid ülekaalulisus aina kasvab.

Maailma terviseorganisatsiooni uuring näitab, et alates 2010. aastast on 11–15 aastaste alkoholi- ja tubakatarbimine järjepidevalt vähenenud, kirjutab ajaleht Bild. Uuringus osalenud riikides tekitab aga muret noorte pidevalt suurenev ülekaalulisus, ebatervislik toitumine ja vähene sportlik aktiivsus. Maailma Terviseorganisatsiooni hindas kokku 220 000 noore kohta kogutud andmeid.

Uuringust selgus, et keskeltläbi sööb ainult 29 protsenti 15-aastasi poisse iga päev puuvilju. Tüdrukute hulgas on vastava näitaja 37 protsenti.

Tubakatoodete  tarbimine on vähenenud eelkõige tüdrukute seas. 2010. aastal tunnistas 22 protsenti 15-aastasi tüdrukutest, et suitsetasid esmakordselt 13-aastaselt.  2014. aastaks on see arv vähenenud 13 protsendini. Poiste puhul langes näitaja 26 protsendilt 22-le.

Sarnane oli olukord alkoholi tarbimisega. 2010. aastal ütles 21 protsenti 15-aastasi, et nad jõid alkohoolseid jooke igal nädalal. 2014. aastaks on see arv langenud 13 protsendile.

Euroopa piires oli kõige suurem alkoholi ja sigarettide tarbimine Bulgaarias, Horvaatias ja Rumeenias. Rohkem meelemürke tarbisid reeglina vähemkindlustatud perede lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles