Leiti võimalik ülekaalulisuse ravi (4)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisust võib tulevikus olla võimalik ravida.
Ülekaalulisust võib tulevikus olla võimalik ravida. Foto: John Stillwell/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Teadlased leidsid ajuraku, mis peatab ülesöömise ja võib pakkuda uusi võimalusi üha enam leviva ülekaalulisuse raviks.

Hiirtega tehtud katsed näitasid, et täiskõhu tunnet andvate neuronite väljalülitamine pani hiired rohkem sööma ja kahekordistas nende kehakaalu kolme nädala jooksul, kirjutab ajakiri Science. Kui rakkude töö taastati, sõid hiired iga päev 25 protsenti vähem.

«Kui meie leitud ajurakud asuvad tööle ja saadavad signaale, lõpetavad hiired varsti pärast seda söömise,» selgitas USAs asuva John Hopkinsi ülikooli meditsiinikooli neuroteadlane Richard Huganir. «Signaalid tunduvat hiirtele ütlevat, et nad on piisavalt söönud.»

Kõnealused rakud asuvad väikeaju piirkonnas, mida nimetatakse nucleus paraventriculariseks. Seda, et see aju piirkond reguleerib söögiisu, teati ka juba varem, kuid selgusetuks oli jäänud, kuidas see protsess täpselt toimub. Nüüd uurisid teadlased lähemalt selle protsessi seost OGT-nimelise ensüümiga. Selgus, et ülekaalulisuse põhjus võibki peituda just selles ensüümis.  Kui OGT-nimeline ensüüm ei toiminud, sõid hiired korraga liiga palju, sest selleta ei hakanud rakud tööle. Huganiri viitab see sellele, et OGT aitab liikuda vajalikel närviimpulssidel.

Kui õnnestub veelgi täpsemalt teada saada, kuidas kirjeldatud protsesse mõjutada, võib sellest tulevikus olla palju abi ülekaalulisuse ravimisel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles