Neli kavalat nippi, kuidas ainevahetus kiiremini tööle saada

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vürtsikad toidud aitavad ainevahetust kiirendada.
Vürtsikad toidud aitavad ainevahetust kiirendada. Foto: Panther Media

Ainevahetuse kiirendamiseks on inimesel võimalik ka ise üht-teist ära teha ning apteeker annab selleks soovitusi.

Piisav uni

Unepuudus on kahjulik väga erinevatel põhjustel ja ka ainevahetuse aeglustamine kuulub nende hulka. Uuringud on leidnud seose ainevahetuse ja une vahel – et liiga vähene uni võib ainevahetuse mitu korda aeglasemaks muuta. Lisaks aeglustab unepuudus kalorite põletamist ja suurendab söögiisu, eriti just magusate ja rasvaste toitude järele. Kui aju ei saa piisavalt und, siis ei tooda organism ka piisavalt kehale vajalikku kasvuhormooni, samuti võivad tekkida väsimuse ja depressiooni märgid. 7-8 tundi korralikku und aitab hoida kehakaalu normis, leevendab peavalusid ning tõstab muuhulgas märgatavalt ka energiataset.

Hommikusöök on kõige alus

Hommikusöök on päeva kõige olulisem eine. Kui see vahele jätta, langeb ka keha energiakulutus. Kes seni pole hommikusöögile erilist rõhku pannud, peaks oma organismi hommikusöögiga kindlasti harjutama hakkama. Alustada võiks näiteks ühe banaaniga või teha värsketest puuviljadest ja marjadest smuutit. Heaks valikuks on näiteks ka kauss kaerahelbeputru kaneeliga. Kaneel nimelt kiirendab ainevahetust ja aitab hoida veresuhkru taset stabiilsena. Hommikuse söögiga pannakse alus kogu päevale ja sel söögikorral tohib tarvitada ka kõige rohkem süsivesikuid.

Toidulisandid, mis kiirendavad ainevahetust

Tšillipipra ekstrakt soodustab kehasse ladestunud rasvade põletamist. Tshillipipar ja rohelise tee ekstraktist saadud epigallokatehhiin-galaat aitavad kiirendada ainevahetust ning soodustavad kogunenud rasvade põletamist. Vürtsikad maitseained sunnivad ainevahetust töötama suurema kiirusega, mistõttu organism põletab kaloreid rohkem kui tavaliselt.

Ainevahetust kiirendavalt mõjuvad ka rohelist teed sisaldavad preparaadid, mis aktiviseerivad ainevahetust, soodustavad ladestunud rasvade põletamist ja aitavad ennetada rasvade ladestumist kehas.

Ainevahetust kiirendab samuti õunaäädikaekstrakt, mis aitab ka jääkaineid kehast väljutada. Tundliku maoga kaalulangetajad võiksid õunaäädikat sisaldavatesse toodetesse suhtuda siiski teatud ettevaatlikkusega.

Vürtsid menüüsse

Ainevahetust saab kiirendada ka teiste kavalate nippidega. Teatud toiduainetel on omadus ainevahetust kiirendada – näiteks roheline tee, kohv, vürtsid. Teravamaitseline toit, Cayenne’i pipar, tšilli, ingver, mädarõigas ja sinep suurendavad energiapõletust märkimisväärselt. Lisaks kiirenenud ainevahetusele saabub teravate toitudega ka täiskõhutunne kiiremini, mis aitab toiduportsjoni suurust vähendada. Toitude puhul tuleks eelistada täistera- ning kiudainete rikkaid toite, mis aitavad kaasa toidu seedimisele ning annavad kiiremini täiskõhutunde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles