Tipptasemel tehnika aitab ajukahjustusega tüdrukul suhelda

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuueaastane Riin.
Kuueaastane Riin. Foto: Lastefond

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond aitas soetada ajukahjustusega kuueaastasele Riinile spetsiaalse silmajälgimise seadme, mis võimaldab kasutada arvutit üksnes silmade vahendusel.

Riin sündis suures hapnikupuuduses, mille tagajärjel sai tema närvisüsteem kahjustada, teatas lastefond. Tal on diagnoositud laste tserebraalparalüüs - püsiv kesknärvisüsteemi ehk aju kahjustus. Haigusest tulenevalt on Riinil füüsilise arengu mahajäämus, ta on ratastoolis ning tal esineb palju tahtmatuid ning vastutahtelisi liigutusi. Samuti on häiritud tema motoorne kõne. Iseseisvaks enesehoolduseks ei ole tüdruk võimeline.

Kuna raskesti häiritud motoorika ja motoorse kõne puudulikkus põhjustavad lapsele suhtlemisraskuseid, pakub spetsiaalne silmajälgimise seade talle kommunikatsiooni- ning arenguvõimalust.

Silmajälgimise seadme saab kinnitada sülearvuti külge ning see võimaldab arvutit kasutada ainult silmade vahendusel. Ligipääs arvutile avab omakorda kommunikatsioonivõimalused ka neile inimestele, kel see tavapäraste viisidega ei ole võimalik. Seade töötab viiterežiimi põhimõttel, kus ekraanil tähe, sõna, sümboli või kliki aktiveerimiseks tuleb selle peal ainult silmaga fokusseerida. Silmajälgimise süsteem koos spetsiaalselt disainitud kommunikaatoriga võimaldab füüsilise puudega ja kõnetutel lastel suhelda edukalt oma pereliikmete, õpetajate ja sõpradega ning tagab neile rohkem iseseisvust ja sõltumatust.

Seesugune seade on aga väga kallis, makstes 6000 eurot. Riini puhul tasus seadme maksumusest 90 protsenti maavalitsus ning pere kanda jäi ülejäänu. Kuna Riini ema kasvatab last üksinda, käib ka 600 euro tasumine talle üle jõu.

«Meie jaoks on silmajälgimissüsteem väga oluline abivahend, kuid kuna kasvatan oma puudega tütart üksi, siis läheb suur osa meie pere eelarvest Riini abivahendite ostu ja rendi peale. Seetõttu palusime seadme omaosaluse tasumiseks abi lastefondilt,» rääkis tüdruku ema.

Lastefond otsustas peret toetada 450 euroga. Oma õla pani alla ka Tahkuranna vald, kes abistab peret 150 euroga.

Lastefondi toetustaotluste juhi Eveli Ilvese sõnul on seadme olemasolu piiratud suhtlemisvõimega inimese jaoks äärmiselt tänuväärne ning fondil on hea meel, et saavad kaasa aidata selle soetamisele. «Eriti suurt heameelt teeb, et rahalise toetusega saame panustada Riini arengusse ning elukvaliteedi parandamisse,» ütles ta.

«Oleme väga tänulikud headele inimestele ja Lastefondile, kes meid seadme muretsemisel aitasid,» lisas Riini ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles