Väikehaigla eelarve on 100 000 euroga miinuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlva haigla tegevdirektor Koit Jostov.
Põlva haigla tegevdirektor Koit Jostov. Foto: Margus Ansu

Kollektiivlepingu täitmisest tulenevad palgatõusud seadsid Põlva haigla raskesse olukorda, mistõttu on eelarve 100 000 euroga miinuses.

Haiglate liit andis teada, et alates 1. jaanuarist on kõik liidu liikmed rakendanud 2014. aastal kollektiivlepinguga kokku lepitud tunnitasu alammäärasid arstidele, õdedele ja hooldajatele, välja arvatud Põlva haigla, kus rakendati kollektiivlepinguga kokku lepitud töötasud alates 1. märtsist, kirjutab Med24.

«Meie põhilise teenuseostja haigekassaga sõlmisime selle aasta lepingu alles veebruari lõpus ja kahjuks pidime tõdema kurba tõsiasja, et lepingu kogumaht suurenes pisut alla 100000 euro,» selgitas haigla tegevdirektor Koit Jostov. «Ei suurene ka rehabilitatsiooniteenuse maht ning ei julge eelarves planeerida ka väga olulist tõusu tasuliste teenuste osas.»

Kollektiivlepingu täitmiseks on tema sõnul vaja lisavahendeid võrreldes eelmise aastaga ligikaudu 350000 eurot.

«Arvestades natuke ebaloomuliku olukorraga, et muud kulutused ei suurene, jääb palgaleppe täitmiseks puudu ikka vähemalt 200000 eurot,» lisas Jostov. «Kuna tulude suurendamise võimalust rohkem ei ole, on ainukeseks võimaluseks kulude vähendamine või poole aasta pealt pankroti väljakuulutamine. Kulude vähendamine saab tulla kõne alla ainult tööjõukulude arvelt, sest kõik muud kulud on viidud miinimumini.»

Jostov seletas, et kuna statsionaarseid ravijuhte vähendati lepingus kõigil haiglatel neli protsenti, siis oleks loogiline ka tööjõukulude vähendamine nelja protsendi võrra, aga väikeses Põlva haiglas ei ole see võimalik, sest seal on igas osakonnas üks õdede-hooldajate post, mistõttu saab vähendada üksnes haigete arvu. Veelgi rohkem vähendati ambulatoorsete ravijuhtude arvu ja kriitilise pilguga vaadati üle ka kõigi töötajate koormused. Mõned töötajad käivad nüüd haiglas tööl vaid osalise koormusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles