Kuidas šokolaadimune süües kaalust alla võtta?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munapühade ajal kipuvad paljud inimesed nahka pistma hiiglaslikke šokolaadijänkusid ja ohjeldamatus koguses muidki maiustusi.
Munapühade ajal kipuvad paljud inimesed nahka pistma hiiglaslikke šokolaadijänkusid ja ohjeldamatus koguses muidki maiustusi. Foto: Simon Jacobs/Mercury Press/Caters News Agency/Scanpix

Kui tavaliselt arvatakse, et kaalust alla võtmiseks tuleb pühade ajal maiustustest loobuda, siis tegelikult saab šokolaadimune ja -jänkusid süües samuti kaalust alla võtta. Kas kõlab liiga hästi? Siit leiad viis lihtsat nippi, mis aitavad saleneda ka šokolaadi süües.

Tibupühi ja šokolaadi ei seostata just kuigi sageli kaalu langetamisega, sest suur osa inimesi kipub lihavõtete ajal pakutavate ahvatlustega kõvasti liialdama, kirjutab news.com.au. Neil, kes söövad korraga ära hiigelsuure šokolaadijänku ja pealekauba veel suure hulga muidki maiustusi, on tõepoolest karta kaalutõusu, kuid need kes toituvad ka pühade ajal tervislikult ja söövad aeg-ajalt ära mõne väikese šokolaadimuna või mõne muu maiuspala, on hoopis lootust saleneda. Abi võib olla ka sellest, kui järgite viit lihtsat nõuannet.

1. Hommikusöök olgu valgurikas

Munapühade hommikul söödud 20 grammi valku aitab ülejäänud päeva vältel söögiisu kontrollida. Selleks, et päeva jooksul ka šokolaadijäneste ja muude maiustuste jaoks ruumi jääks, võiks hommikusöök anda ligikaudu 300 kilokalorit energiat. Sellised hommikusöögid on näiteks juurviljaomlett ja Kreeka-pärane jogurt marjadega.

2. Loobu snäkkidest

Kui sööd tavapärasest rohkem maiustusi, siis tasuks harjumuspärased snäkid söömata jätta. Piirduda võiks hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiga. Nii jätad menüüst iga päev välja 300–400 kilokalorit, mille võrra võid süüa rohkem maiustusi.

3. Kergest lõunasest salatist on abi

Kui soovid tarbitavate kalorite kogust kontrolli, siis peaks tegelikult sööma vähemalt kaks korda päevas kerge eine, mis sisaldab ligikaudu 300 kilokalorit. See tähendab, et lõunaks võiks süüa suure toorsalati, millesse on pandud valgurikkaid toiduaineid. Suitsulõhe, krevetid, tuunikala ja kanarind pakuvad kõik 20 grammi lõuna ajal vajalikke valke, kuid sisaldavad vähem kaloreid kui paljud populaarsed söögid.

4. Liiguta end

Seda ei ole vist tarvis öeldagi. Pühade ajal on sul rohkem aega ja seega kaovad ka igasugused vabandused enda liigutamisest loobumiseks. Tee päevas vähemalt üks jalutuskäik või kasuta sammuloendurit ja sea endale eesmärgiks teha vähemalt 10 000 – 12 000 sammu päevas. See arv samme vastab ligikaudu 40–60-minutilisele jalutuskäigule, mille käigus põletad 400–600 kilokalorit.

5. Hoia šokolaadikogused kontrolli all

Kui kontrollid söödavate kalorite hulka vähemalt kahel söögikorral päevas ja põletad end liigutades kaloreid, võid päevas süüa 300 kalori jagu maiustusi. Väike 100-grammine šokolaadijänku sisaldab peaaegu kaks korda rohkem kaloreid, mistõttu tuleb šokolaadikogusel silm peal hoida. Süüa võib näiteks viis kuni seitse väikest šokolaadimuna või pool väikest šokolaadijänkut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles