Kääbikutel oli õigus: kaks hommikusööki on parem kui üks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks hommikusööki järjest on tervislikum kui hommikune nälgimine.
Kaks hommikusööki järjest on tervislikum kui hommikune nälgimine. Foto: Sari Gustafsson/Lehtikuva/Scanpix

Tänapäeval jätab üha rohkem inimesi hommikusöögi vahele. Värskest uuringust selgub siiski, et kääbikutel oli õigus ja kaks hommikusööki on parem kui üks.

Ameerika Ühendriikide teadlased Yale’i ja Connecticuti ülikoolist viisid hiljuti läbi uuringu, millest selgub, et kui laps jätab vahele hommikusöögi, siis ohustab teda ülekaal, kirjutab The Telegraph.

Teadlased jälgisid 600 õpilase toitumisharjumusi, alustades viiendast ja lõpetades seitsmenda klassiga. Uurijad panid kirja, kas lapsed sõid hommikusööki ja kas nad tegid seda kodus, koolis või mõlemas kohas. Kümnendik lapsi sõi hommikusööki nii kodus kui ka koolis, kuid ei võtnud keskmisest rohkem juurde. Lapsed, kes pidevalt hommikusöögi vahele jätsid, olid ülekaalulised kaks korda sagedamini.

Teadlased oletavad, et põhjus on pärast vahele jäetud hommikusööki tekkivas näljatundes, mis paneb hiljem päeva jooksul ülemäära palju sööma. Samas võib põhjuseks olla ka see, et ka muidu ülekaalulised inimesed hoiduvad vahel hommikusöögist, sest soovivad kaalus alla võtta.

Uuringu ühe juhtiva autori Marlene Schwartzi sõnul kinnitavad tulemused, et tervislik hommikusöök on laste jaoks väga oluline. Tõendeid hommikusöögi kasulikkuse kohta on aga veelgi. Sel aastal avaldasid näiteks Jaapani teadlased uuringu, milles nad uurisid 13 aasta jooksul üle 80 000 inimese. Uuring näitas, et hommikusöögi vahelejätmine tõstab insuldiriski 30 protsenti.

Seda kõike oleks kindlasti meeldiv kuulda John Ronald Reuel Tolkieni raamatutes tegutsevatel kääbikutel, kes on muu hulgas tuntust kogunud sellega, et nad armastasid igal hommikul süüa vähemalt kaks hommikusööki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles