Kuidas kasutatakse hambaravis 3D-seadmeid?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste tervist ei tohiks usaldada isehakanud valgendajate kätte.
Hammaste tervist ei tohiks usaldada isehakanud valgendajate kätte. Foto: Panther Media/Scanpix

Eesti meditsiinis kasutatakse 3D-seadmeid hambaravis näiteks täiskeraamiliste restauratsioonide tegemiseks.

Sakala hambaravi tegevjuhi Hendrik Kiige sõnul pakutakse nii nende kliinikus kui ka veel mõnes erakliinikus sarnast 3D ravitehnoloogiat. Samas tõdes ta, et enamik (umbes 98 protsenti) Eesti hambaravikabinettidest on jäänud truuks meetoditele, mis on olnud kasutusel viimased aastakümned. Kiige hinnangul on need aga patsiendi jaoks vähem mugavad ning tekitavad sageli hirmu hambaravi ees.

Hambaravis kasutusele võetud uue põlvkonna 3D- seade Sirona Cerec CAD / CAM täissüsteem võimaldab valmistada kõigest mõne tunniga kõrge kvaliteediga täiskeraamilisi restauratsioone, sealhulgas kroone, panuseid ja laminaate.

Sakala hambaravi hambaarsti dr Laura Schmidti sõnul jäävad uue tehnoloogiaga ära mitte ainult korduvad visiidid, vaid ka ajutised kroonid ning kogu protsessiga kaasnev ebamugavustunne, mis kaasneksid traditsioonilise silikoonjäljendeil baseeruva proteesiga.

«Patsiendi jaoks on kogu ravi märksa meeldivam, kuna juba kahe tunni möödudes lahkub ta hambaravikabinetist taastatud hambaga,» selgitas Schmidt, lisades, et seni, kuni 3D-masin uut hammast freesib, saab patsient rahulikult oodata hambaravi ootesaalis ja lugeda näiteks uudiseid.

Schmidti sõnul ei tasu karta, et tulevikus teeb kogu hambaravi ära masin. «Mitte ükski seade ei tee tööd ise valmis, kuid uudne tehnoloogia võimaldab viia hambaravi uuele tasemele, olles mugavam ja efektiivsem. Kogu raviprotsessi on endiselt kaasatud kogenud hambaravispetsialist, kes jälgib, et patsient saaks endale sobivaima restauratsiooni,» tõdes hambaarst. Ta lisas, et uus tehnoloogia võimaldab ka suurepärast täpsust, mille abil paraneb ka tööde kvaliteet.

Kuidas hammast koha peal freesitakse?

Peale taastatava hamba edukat ravi ja ettevalmistust pildistab hambaarst suus oleva hamba üles spetsiaalse 3D-kaameraga. Valminud 3D-pildi alusel luuakse Cereci seadmes virtuaalne 3D hammaste mudel, millest hambaarst kujundab tarkvara abil taastamisele kuuluva hamba või selle osa. Seejärel freesitakse taastamisele kuuluv hammas kohapeal valmis automaatse ja ülitäpse freesmasina abil. «Restauratsioonide valmistamiseks kasutame kõrge kvaliteediga ja vastupidavaid mineraalkeraamika blokke, mis sarnanevad inimese oma hambamaterjaliga,» selgitas Kiige. Peale restauratsiooni valmimist paigaldab hambaarst uue hamba või hambaosa patsiendile sama visiidi käigus suhu, taastades seeläbi soovitud hamba.

Taastatud hamba eluiga sõltub paljudest teguritest. Näiteks individuaalsest suuhügieenist, ülejäänud hammaskonna seisukorrast ja säilimisest, kuid praegune praktika näitab, et 3D-tehnoloogiaga loodud hammas on vähemalt sama vastupidav kui hambalaboris käsitsi valmistatud hambaprotees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles