Täna oli Tartu õhus ohtlikult palju peenosakesi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnaõhus oli täna hommikul ligi kaks ja pool korda rohkem peenosakesi kui normidega lubatud.
Tartu linnaõhus oli täna hommikul ligi kaks ja pool korda rohkem peenosakesi kui normidega lubatud. Foto: Kristjan Teedema

Kuivade ilmade, saaste hajumiskiirust vähendavate ilmastikutingimuste ja naastrehvide kasutamise mõjul on hakanud taas mitmetes Eesti suurlinnades kasvama õhus leiduvate peenosakeste hulk.

Kui Tallinnas jäi tervist kahjustavate peenosakeste kontsentratsioon 29. märtsi hommikul veel alla normi, siis Tartus ületavad saastetasemed piirväärtusi, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator. Kehtivate normide järgi ei tohiks peenosakesi olla ööpäeva jooksul kuupmeetris õhus rohkem kui 50 mikrogrammi, kuid täna kella kümne paiku leidus neid Tartu õhus 126,6 mikrogrammi ja Tallinna õhus 36,6 mikrogrammi.

«Tasemed on võrreldes tavapärasega ikka suhteliselt kõrged, aga see pole midagi nii katastroofilist, et inimesed peaksid linnast välja kolima,» leidis Eesti keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi osakonna juhataja Erik Teinemaa. Leevendust võiks tema sõnul pakkuda õhtul Lääne-Eestist algav sadu, mistõttu võib ennustada, et juba homme on tasemed tänasest paar-kolm korda madalamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles