Uus test tuvastab enim levinud tervisemure minutiga

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rauda saab punasest lihast.
Rauda saab punasest lihast. Foto: SCANPIX

Uudne vereproovita rauapuuduse test  annab miljonitele inimestele võimaluse see tervisehäire kiiremini ja odavamalt tuvastada.

Maailma terviseorganisatsiooni andmetel on rauapuudus enim levinud terviseprobleem maailmas, mille riskirühma kuuluvad peamiselt naised ja lapsed, teatas Nestle.

 Praegu kasutatavad analüüsid vajavad diagnoosimiseks laborit. Sellepärast ei tea enamik rauapuuduse all kannatavaid inimesi oma probleemist.  Kaudselt viitavad rauapuudusele näiteks haprad küüned, kahvatu keel ja sügelev nahk. Uue analüüsi puhul saab kindlama tulemuse kohe, rauapuuduse tuvastamine võtab vaid minuti. Proovi võtmiseks kasutatakse peenikest optilist kaablit, millega suunatakse sinine laservalgus alumisele huulele. Kui inimese organismis leidub tsinkprotoporfüriini – keemilist ainet, mida sisaldab rauapuuduse käes kannatavate inimeste veri –  toimub reaktsioon ja koe pealispind hakkab fluorestsentsvalguses helendama. 

Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse juhatuse esimees Ketlin Jaani-Vihalema sõnul ei ole rauapuudus alati seotud ebapiisava raua hulgaga organismis. «Sageli on selle põhjuseks hoopis raua vilets omastamine. Näiteks on raua omastamine problemaatiline mao alahappesuse korral. Rauda aga vajavad kõik inimesed ja see on hädavajalik mineraal punaste vereliblede tootmiseks, kollageeni moodustamiseks ning väsimuse vähendamiseks,» lisas Jaani-Vihalem.    

Ta selgitas, et inimesed saavad ise palju ära teha rauapuuduse vältimiseks.  Põhiline on süüa tasakaalustatud ja kvaliteetset toitu.  Rauda leidub punases lihas, munas, merekarpides, aga ka mitmetes taimsetes toiduainetes nagu näiteks tüümian, vürtsköömned, koriander, läätsed ja toores peet. «Osa toite on ka rauaga rikastatud, ent neile on sageli juurde lisatud ka muid ühendeid, mis tervisele nii kasulikud ei ole. Sellepärast on alati kindlam ise kvaliteetsest toorainest toitu valmistada, nii saate kätte maksimaalselt vajalikke vitamiine ja mineraale,» soovitas toitumisnõustaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles