Selgus jaapanlaste pika eluea saladus (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sushi on Jaapani roog.
Sushi on Jaapani roog. Foto: Panther Media/Scanpix

Jaapanlaste pikka eluiga seostatakse nende tervisliku toitumisega, selgus värskest uuringust.

Selle saareriigi elanike suremus on üks madalamaid maailmas, kirjutab Independent. Värskest uuringust selgus, et see võib olla tingitud asjaolust, et jaapanlaste toit sisaldab palju teatud süsivesikuid, köögi- ja puuvilju ning kala ja liha.

Tänu sellele leidub nende toidus vähe küllastunud rasvhappeid ning nad söövad ka vähe töödeldud toitu. Saareriigi elanikud saavad aga riisist ja köögiviljadest rohkelt kasulikke süsivesikuid.

2005. aastal andis Jaapani valitsus välja toitumissoovitused. Umbes kümmekond aastat hiljem uuriti, kuidas toitumissoovituste järgimine on mõjutanud riigi elanike suremust.

Teadlased uurisid 36 624 mehe ja 42 920 naise söömisharjumusi ja elustiili küsimustike põhjal. Uurimuses osalejad olid vanuses 45 kuni 75 aastat ega olnud põdenud vähki, südamehaigusi, kroonilist maksahaigust või saanud insulti. Osalejaid jälgiti 15 aastat.

Uurijad jõudsid järeldusele, et nende uuringus osalejate seas, kes jälgisid hoolega toitumissoovitusi, oli 15 protsenti väiksem suremus kui soovitusi mitte jälginud inimeste seas. Soovitusi jälginud osalejatel oli ka väiksem tõenäosus ajuveresoonkonna haiguste tekkeks.

Uuringus jõuti järeldusele, et tasakaalustatult teraviljade, köögiviljade, puuviljade, liha, kala, muna, sojatoodete, piimatoodete, maiustuste ja alkohoolsete jookide tarbimine aitab jaapanlastel elada pikalt, vähendades vara suremise riski ning seda eelkõige hoides ära südameveresoonkonna haigusi.

Südame-veresoonkonna uurija James DiNicolantonio, kes ei osalenud uurimuses, tõdes, et Jaapani inimeste käest võib õppida, kuidas elada tervislikult: tuleb süüa nn päris toitu ning end liigutada. Ta lisas, et eriti oluline on süüa kvaliteetseid toite, kus leidub vähe küllastunud rasvhappeid. 

WHO andmetel on Jaapanis keskmine eluiga 84 aastat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles