Meedikud said patsiendi tapmise eest vanglakaristuse

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnekordne kogus vähiravimit tappis noore ema.
Kümnekordne kogus vähiravimit tappis noore ema. Foto: David McNew/Reuters/Scanpix

Neli arsti ja kaks õde said vanglakarsituse, pärast seda kui nende patsient suri vähiravimi suure üledoosi tõttu.

Lugu sai alguse 2011. aasta detsembris, mil 33-aastane Valeria Lembo pidi Itaalias Palermos asuvas Paolo Giaccone polikliinikus saama oma viimase kemoteraapia sessiooni Hodgkini lümfoomi raviks, kirjutab The Local. See vähiliik on 85 protsendil juhtudest ravitav.

Selle asemel, et anda patsiendile üheksa milligrammi vähiravimit vinblastiini, andsid arstid ja õed talle 90 milligrammi ehk kümnekordse koguse ravimit. Kohtunik Claudia Rosini sõnul oleks see doos olnud sobiv 600-kilosele mammutile.

Üledoos hävitas Lembo immuunsüsteemi ja 22 päeva pärast ta suri. Temast jäid maha mees ja väike laps. Patsient isegi viitas protseduuri käigus meedikutele,  et nad võivad teha vea, küsides, miks talle antakse tavalisest suurem kogus ravimit, kuid õed ütlesid, et muretsemiseks ei ole põhjust. Viimase ravisessiooni ajal kurtis naine ka, et suur ravimikogus põletab tema kätt, kuid meedikud ei avastanud viga, vaid aeglustasid üksnes ravimi manustamise kiirust.

Enne suremist ütles noor ema oma tädile, et ta on mures ja kardab, et arstid tegid viimase ravisessiooni ajal vea. Kohtunik Rosini on veendunud, et viga on võrdne mõrvaga. Tema sõnul on tegemist «suurima meditsiinilise hooletusega, mis eales korda on saadetud».

Doktorantuuris õppiv meditsiiniüliõpilane Alberto Bongiovanni, kes täitis ankeedi, kus oli kirjas, et patsiendile tuleb anda 90 milligrammi vinblastiini, mõisteti kuueks ja pooleks aastaks  vangi. Tema juhendaja onkoloog Laura Di Noto mõisteti seitsmeks aastaks vangi ja talt võeti ära luba meedikuna töötada. Mõlemale määrati karistus tapmise ja pettuse eest, sest nad parandasid esialgse ankeedi jälgede segamiseks tagantjärgi ära, pärast seda, kui märkasid, et olid teinud vea.

Tapmise eest sai nelja ja poole aastase vanglakaristuse ka haigla peaarst Sergio Palmeri. Kuueks kuuks läksid vangi protseduuri läbi viinud õed Clotilde Guarnaccia ja Elena D'Emma. Õde Guarnaccia ütles ka, et tal kästi Lembo lähedastele valetada ja öelda, et üledoosi tõttu tekkinud tüsistused on sellise ravi korral tavalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles