Viisid, kuidas vältida toidumürgistust

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidumürgistuse vältimiseks tuleks kana enne söömist korralikult läbi küpsetada.
Toidumürgistuse vältimiseks tuleks kana enne söömist korralikult läbi küpsetada. Foto: SCANPIX

Enamik inimesi on kogenud seda õnnetut tunnet, kui peavad toidumürgistuse tõttu tihti tualettruumi otsima.

Toidumürgistus on selline asi, mida mitte keegi vabatahtlikult põdeda ei soovi. CNN on reastanud viis võimalust, kuidas vältida pidevat tualettruumi jooksmist.

1.  Ära jäta enda toitu välja

Toidu liiga kauaks toatemperatuurile jätmine ei mõju sellele hästi, olgu see siis kodus, grillimisel, peol või rootsi lauas. Toatemperatuur on ideaalne toidu roiskumiseks ja bakterite vohamiseks. Marylandi meditsiiniülikooli toitumisspetsialisti Gabrielle Juddi sõnul ei tohiks toitu kauem väljas hoida kui kaks tundi. Õnneks aga sellisel teel toidumürgistus ei saada sind veel haiglasse, vaid tekitab lihtsalt kehva enesetunde ööpäevaks.

2. Ole ettevaatlik toore linnulihaga

Glasgow ülikooli bakterioloogi Andrew Roe sõnul on üle poole miljoni Suurbritannias registreeritud toidumürgistuse juhtumi põhjustatud kanaliha armastava kampülobakteri (campylobacter) poolt. «Neli juhtumit viiest on tulenenud linnulihast,» sõnas Roe. Enne linnulihaga töötamist tuleks kindlasti käed ära pesta ning liha korralikult läbi küpsetada.

3. Tutvu hakkliha ohtudega

Kana pole ainukene vaenlane loomamaailmast. Roe soovitab hamburger söömata jätta, kui selle vahel oleva pihvi küpsuseaste on kaheldav. «Hakkliha on olemuselt isegi ohtlikum,» ütles Roe. «Erinevalt näiteks suurest lihatükist on hakklihast valmistatud pihv kokku mätsitud. Seega on suur tõenäosus, et bakterid mis olid enne hakkliha peal on lõpuks pihvi sees.» Kui tervet lihatükki pannil kuumutades võib jätta ta seest tooreks, siis hakklihaga seda teha ei tasu. «Hakkliha pihvi tuleks küpsetada, kuni ta on täiesti küps.»

4. Ära unusta puuvilju pesta

Kuigi toidumürgistuse peamised süüdlased on linnuliha ja liha, siis tuleb meeles pidada ka puuvilju pesta enne nende tarvitamist. «Kuna puuviljadega on oht väiksem, siis võtavad inimesed nende pesemist kergelt,» sõnas Roe. «Kuigi suur osa inimesi peseb õuna enne söömist, siis tihti suuremaid vilju, nagu näiteks melon, ei pesta. Siiski tasuks meeles pidada, et melonit lõigates on koorel olevatel bakteritel lihtne levida ka meloni viljalihale ning sealt juba sööja suhu. «Puuviljade pesemine langetab toidumürgistuse ohtu märgatavalt.»

5. Soojenda oma toitu korralikult

Mitmeid müüte liigub riisi taassoojendamise juures. On neid, kes usuvad, et riisi soojendamine on otseselt seotud toidumürgistusega, kui ka neid, kes seda siiski igapäevaselt teevad. Nõks seisab selles, et riisi tuleb korralikult üles soojendada. Riisis võib toatemperatuuri hakata vohama bakter Bacillius, mis aga kuumutamisel sureb. Seega tuleks riisi väga kuumal temperatuuril kuumutada, et vältida toidumürgistust. «See reegel kehtib tegelikult enamiku toidu kohta,» sõnas Judd. Ta lisas, et tihti on toidumürgistus seotud toidujääkide valest säilitamisest. Ta soovitab toitu säilitada maksimaalselt neli päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles