Solaarium reklaamib end kummaliste väidetega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01:TARBIA,SOLAARIUM : P
PRN01:TARBIA,SOLAARIUM : P Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kuigi ametlik meditsiin peab  päevitamist üheks põhjuseks, miks läänemaailmas on viimastel aastatel märgatavalt kasvanud nahavähki haigestumine, reklaamib üks solaarium end argumendiga, et just päevitamisega saab vähi vastu.

«Isiklikust seisukohast lähtudes, on võimalik vähendada tõenäosust vähki haigestuda ENAM KUI POOLE VÕRRA, kui lihtsalt tõsta oma D vitamiini taset päikese käes viibimisega! Mulle ei tule pähe ükski teine strateegia, mis pakuks nii head kaitset. Kui oled juba vähki haigestunud, on sul sealjuures isegi võimalik märgatavalt parandada oma väljavaateid ellujäämiseks, kui hoiad D vitamiini taset pidevalt vahemikus 80–90 ng/ml,» sellise tekstiga (kirjaviis muutmata) reklaamib end päevituskeskus Dpäike.

Reklaami kohaselt mõjub D-vitamiin positiivselt vähi vastu võideldes, sest kahandab vähirakkude levikut ja paljundamist. Suurendab muteerunud rakkudel enesehävitussagedust ja vähendab  uute veresoonte teket olemasolevatest soontest, mis on samm kasvajate kantseroosseks muutumise teel.

«D-vitamiin, mis tekib sinu nahas pärast kokkupuudet päikesevalgusega, on veelgi suurema tähtsusega nahavähi tekkimise takistamisel,» kinnitab reklaamtekst.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla dermatoveneroloog-vanemarst dr Marina Terase sõnul pole ta tõenduspõhisena erialakirjanduses kohanud väiteid, et päevitamine aitab nahavähi tekke vastu. «Praktikas kahjuks kohtab hoopis teist laadi juhtumeid, oht üleliigsest päevitamisest nahavähi tekkeks on suurem kui võimalik kasulik mõju,» sõnas dr Teras. 

Arsti sõnul võib madal D-vitamiini tase tekitada organismis mitmeid ebasoovitavaid efekte, mis kaudselt võivad mõjutada ka erinevate haiguste kulgu. «Siiski pole näiteks teada ühtegi teaduslikku uuringut, mis tõestab, et kõrge vitamiin D-tasemega inimestel kunagi melanoomi ei esine,» rääkis arst. Ta toonitas, et nahavähi eri liikide tekkimise põhjuseid on mitmeid ja seostada seda ainult UVK  ja D-vitamiiniga oleks ilmselt väga kitsarinnaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles