Need nipid aitavad iga päev õnnelik olla

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes positiivselt mõtleb, see on ka õnnelikum.
Kes positiivselt mõtleb, see on ka õnnelikum. Foto: Craig Robinson/picture alliance/Moodboard/Scanpix

Kui tihti tunned, et oled õnnelik ja võimeline kõike saavutama? Siit leiad mõned soovitused, kuidas end igal päeval natukene rõõmsamana tunda.

Õnnelikkus on saavutatav, kuid enamikule inimestele tähendab see, et endaga tuleb teha tööd, kirjutab news.com.au. Kasu võib olla järgmistest nippidest.

Ära lase pead norgu ka halvematel päevadel

Tead küll neid päevi, kus ütled endale, et sa pole piisavalt hea. Sellised hetked on meil kõigil. Kõik halb juhtub justkui korraga.

Väga kerge on paha tujuga veelgi negatiivsemalt mõtlema hakata. Inimene peaks justkui kogu aeg heas tujus olema, kuid tegelikult tuleb endale tunnistada, et päevad ei ole vennad. Kui tundub, et kõik läheb valesti, siis võta korraks aeg maha.

Kui saad midagi muuta, siis muuda. Kui ei saa, püüa rahuneda või teha midagi, mis sulle rõõmu pakub.

Ole enda vastu hooliv ja ära kanna oma halba tuju teistele üle. Tuleb meeles pidada, et mitte keegi ei saa sulle tundeid peale suruda. Kontrollid neid ise.

Ära usu kõike, mida pea mõtleb

Liigne muretsemine tekitab kurbust. Meie mõtted üritavad meile pidevalt ümbritsevat maailma lahti seletada. Kui meil pole piisavalt teavet, hakkab mõistus ise lünki täitma ja asju välja mõtlema. Näiteks võib inimest piinata küsimus, miks mõni inimene talle hommikul tere ei öelnud. Lase lahti ja ära sellele liiga palju. Seda ei saa teada.

Kui kuuleme enda mõistust ütlemas midagi sellist nagu «nad veavad mind alati alt» või «ta ei hoia kunagi oma lubadusi,» peame mõtetes korraks stopi peale vajutama.

Proovi endale seejärel harjumuseks muuta küsimus, kas see mõte tõesti vastab tõele. Võib-olla täidab aju taas kord ise lünki?

Hoia alles asjad, mis valmistavad rõõmu

Jaapani autor Marie Kondo soovitab oma raamatus «Jaapani korrastuskunst. Korrastamise elumuutev vägi» korraldada oma elus üks korralik suurpuhastus, mõelda ükshaaval, kas mingi ese teeb õnnelikuks ning kui ei tee, võib need ebavajalikud asjad ära visata. Lihtne: kui ese teeb sind õnnelikuks, hoia see alles, kui mitte, siis on aeg edasi liikuda. Kujuta ette, et su ümber on ainult sellised asjad, mis sulle rõõmu valmistavad ja ei seostu negatiivsete tunnetega. Seega võib ka ära visata kapipõhja vedelema jäänud eksi pidžaama või mõne jubeda kingitud kööginõu.

Sama reegel kehtib ka inimestele, kellega suhtleme. Tehke suurpuhastust.

Kõigil ei lähe minust paremini

Rahvusvahelise õnnelikkuse päeva veebilehelt saab alla laadida juhiseid õnnelikumaks eluks. Kõik strateegiad on inspireeritud hiljutisest õnnelikkuse uuringust ning sealt leiab ka mõningaid suurepäraseid tsitaate.

Sealt võib lugeda, et ennast ei tohi teistega võrrelda. Me ei tea kunagi, mida tegelikult teised välise edu taga oma sisemuses tunnevad. Seega ära võrdle ennast teistega nende väliste näitajate põhjal.

Mõtle, mis on hästi

Positiivse mõtlemise psühholoog Martin Seligman toob oma raamatus  «Õitseng» välja mõned kiired ja lihtsad nipid, kuidas oma heaolu suurendada ja depressiooni vähendada.

Näiteks kümme minutit enne magamaminekut võiks mõelda, mis täna hästi läks. Igal õhtul soovitab ta üles kirjutada kolm asja, mis läksid hästi ja miks need õnnestusid (näiteks: sain täna tööl enamike oluliste ülesannetega hakkama, sest ma juhtisin oma aega hästi või ma ei karjunud täna oma partneri peale, sest tõusin hommikul varem üles ja sõin hommikust, mis tegi mu tuju heaks). Ajapikku teevadki sellised harjumused tuju paremaks.

Psühholoogia professor Sonja Lyubomirsky raamatus «Õnne saladus» selgub, et kuni 40 protsenti õnnest on inimese enda võimuses.  Õnnelikkust suurendavad näiteks tänutunne, vastutuse võtmine, teiste süüdistamisest loobumine, andestamine ja lahkus.

Rõõmurohket päeva kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles