Patsiendiportaalis saab nüüd tutvuda oma raviarvetega

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Aprilli algusest on kõikidel ravikindlustatud inimestel võimalik patsiendiportaalis vaadata endaga seotud raviarveid.

Sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo sõnul tähendab digiloo esimese etapiga kaasnev võimalus seda, et inimesed saavad vaadata, kui palju haigekassa nende ravimise eest maksab. «Selline võimalus muudab tervishoiusüsteemi rahakasutuse läbipaistvamaks ja suurendab patsientide teadlikkust tekkivatest kuludest,» ütles Aaviksoo.

Teenus seisneb selles, et patsiendil on võimalik näha oma raviarvete kohta infot üksikute dokumentidena, mis sisaldavad patsiendi ja arve esitaja infot, diagnoosi ning raviarve summat. Ravimaksumuse hind kujuneb haigekassa kehtiva tervishoiuteenuste loetelu kinnitatud hindade alusel ja andmeid kuvatakse kuni kolme viimase aasta kohta.

E-tervise Sihtasutuse teenuste ja projektide halduse juht Heli Laarmann selgitas, et patsiendiportaali sisenedes saab välja võtta endale huvipakkuva perioodi raviarvete maksumuse. «Neid arveid, mis on kuvatud riiklikus patsiendiportaalis ei pea kunagi tasuma patsient ise,» täpsustas Laarmann.

Eelmisel aastal rahastas haigekassa tervishoiuteenuseid 712 miljoni euro eest. Kõige suurema osa moodustas tervishoiuteenuste rahastamises eriarstiabi, mida haigekassa ostis eelmisel aastal 561 miljoni euro eest. Patsiendiportaalis näevad kindlustatud inimesed eriarstiabi, perearstiabi ja õendusabi raviarveid. Lisaks eeltoodule tasub haigekassa laste hambaravi eest, hüvitab ravimeid, meditsiiniseadmeid ning maksab erinevaid hüvitisi.

Tegemist on e-tervise strateegilise arenguplaani ühe osaga, mis näeb ette inimeste senisest aktiivsemat rolli oma tervise juhtimisel ja raviotsustes osalemisel, millele aitab kaasa ka inimeste parem mõistmine raviraha liikumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles