Ootamatult lihtne tegur, mis aitab unetutel kergemini magada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste krigistamist seostatakse suurenenud ärevusega, madala stressitaluvusega, ning rahutute jalgade sündroomiga.
Hammaste krigistamist seostatakse suurenenud ärevusega, madala stressitaluvusega, ning rahutute jalgade sündroomiga. Foto: SCANPIX

Krooniline unetus võib mõjutada kuni 80 protsenti ülekaalulistest ja rasvunud meestest, kuid aeroobne trenn võib aidata neil kiiremini uinuda ja sügavamalt magada.

Regulaarne aeroobne treening aitab veidikegi vältida istuvat eluviisi, vähendab söögiisu, parandab südame-veresoonkonna toimimist ning võib mõnel määral tõsta ka enesehinnangut, vahendab Reuters.

Soome Jyväskylä ülikool tegi koostööd Shanghai Jiao Tong ülikooli teadlase Sulin Chengiga uurimaks, kuidas mõjutab treening 30-65 eluaastates meeste und. Enamus uuringus osalenutest olid ülekaalulised või rasvunud ning olid vähemalt kolme kuu vältel kannatanud unetuse all (sümptomid: raskus magamajäämisel, katkendlik uni, varahommikused ärkamised).

Osalenutest valiti välja pooled, kes tegid kuue kuu vältel kuni viis 30-60-minutilist trenni nädalas. Ülejäänud jätkasid oma tavapärase eluviisiga. Teadlased kasutasid une- ja toitumispäevikuid, küsimustikke ja und analüüsivaid andureid hindamaks meeste progressi.

Kuue kuu järel ilmnes, et treeninguga tegelenud grupil võttis magamajäämine vähem aega ning nad ärkasid öö jooksul harvemini üles. Parem une kvaliteet aitas kaasa ka paremale enesetundele. Seega võib regulaarne füüsiline aktiivsus aidata leevendada unetuse põhjuseid ning «lülitada aju kiiremini välja», et valmistuda ette uinumiseks.

Tasub märkida, et treeningut ei peaks ette võtma vaid ülekaalulised ja unetud, vaid kindlasti võib aktiivne eluviis kaasa aidata iga inimese unele. Sealjuures on kasuks vähemalt 30-minutiline treening kolm kuni viis korda nädalas, olgu selleks jooksmine, ujumine või kasvõi tantsimine.

Kuigi uinumiseks on erinevaid nippe ja soovitusi, on kroonilise unetuse puhul siiski kasu spetsiaalsest uneteraapiast, mida kombineeritakse sageli kognitiiv-käitumusliku teraapiaga, sest ravi on kahtlemata efektiivsem kui näiteks lühiajaline uinutite kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles