Eesti tippujuja läks ujumistundi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kregor Zirk näitas lastele, kuidas ujumine käib.
Kregor Zirk näitas lastele, kuidas ujumine käib. Foto: Eesti Ujumisliit

Täna käis Tartu Kivilinna kooli õpilaste ujumistunnis külas tippujuja Kregor Zirk, kes on võtnud endale südameasjaks ujumisoskuse edendamise.

Koolikülastused on Zirki sõnul väga olulised just seetõttu, et motiveerida lapsi ujuma õppima sedasi, et nad vees hakkama saavad, teatas ujumisliit. «Ujumisoskus on sama tähtis nagu lugemine, ilma milleta lihtsalt ei saa,» nentis Zirk. Ta lisas, et ujumisoskus võib päästa elu ja tõi näiteks perepuhkuse SPAs. «Kui laps oskab ujuda, siis on ju ka vanematel veekeskuses kindlam ja turvalisem tunne, rääkimata väliveekogudest,» sõnas Zirk. «Ujumine ei ole ainult sport, see on eluks vajalik oskus, mis aitab kaasa uppumissurmade vähendamisele,» on Zirk kindel.

Zirk tegi kaasa teise klassi ujumistunni, kus näitas lastele ette ujumisoskuse põhielemente ja võistlusujumist, tehes läbi 100 meetri kompleksujumise.  Kõige vahvam oli Zirki arvates lastega sukeldumise ja libisemise harjutuste läbiviimine. «Moodustasime lastest vees nii-öelda hanerivi ja pidin nende alt läbi ujuma. See tekitas tunnis ikka korraliku elevuse ja laste reaktsioon oli väga lahe. Nad olid tõsiselt üllatunud, et vees selliseid trikke saab teha,» rääkis Zirk. «Arvan, et ongi oluline, et ujumise tunnid oleksid mängulised. Nii tuleb ka ujumisoskus kiiremini.»

Tartu Kivilinna kooli õppealajuht Pille Saadjärv on veendunud, et sellised külastused on kasulikud ja lastele inspireerivad. «Laste jaoks on väga oluline, et keegi, kes on oma alal väga kõrgel tasemel, jagab lastele oma kogemust ja inspireerib neid. See tõesti motiveerib ka neid elus pingutama, sest näevad, et pühendumine ja suur töö viib sihile. Samas tõi Kregor esile selle, et ta on täiesti tavaline noor inimene, kellel samuti tuleb ebaõnnestumisi ette ja neid ei tasu karta. See annab lastele õige signaali,» rääkis Saadjärv. Tema sõnul oli eriti huvitav Kregori vastus küsimusele, mis toimub tema peas pikkade neljatunniste veetreeningute ajal. «Kregor rääkis, et kui kooli ajal oli vaja õppida luuletust pähe, siis ujumise ajal oli just õige aeg oma peas seda luuletust läbi korrata.» 

Zirki julgustas lapsi ja noori proovima elus erinevaid asju ja sellest lähtuvalt kuulama oma südame häält ja tegema elus sobivaid valikuid. «Kõik ei pea kindlasti sporti tegema, igaühele on siin elus oma tee. Minu õde näiteks proovis ka sporti, kuid praegu on leidnud, et viiuli mängimine huvitab teda hoopis rohkem. Oluline on teha seda, mis sulle meeldib,» rääkis Zirk.

Aulas näitas Kregor lastele oma ujumisvarustust ning tähtsamaid medaleid, mille hulgas ta tõi esile  pronksmedali, mille ta oli saanud 2009. aastal Tartu koolide vahelistel meistrivõistlustel. «Ka mina ei ole alati esikohti saanud, me kõik peame kuskilt alustama,» rääkis Zirk.

Päris lõpuks andis Zirk lastele üle ka autogrammidega plakati, millel on peal kirjeldatud, mis on ujumisoskus. Eesti ujumisliit saadab plakatid kõikidesse ujulatesse terves Eestis, et motiveerida kõiki lapsi Kregori eeskujul plakatil kirjeldatud oskusi õiges järjekorras omandama. 

Zirki kohta lähemalt lugeda ja pildigaleriid näha saad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles