Edukas nipp kaalulangetuseks: käitu nagu mees

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tarvis on toitumist jälgida ning aktiivselt trenni teha, tuleb see enamasti meestel paremini välja kui naistel, mistõttu tasub meeste käitumisest õppust võtta.

Mehed lähenevad dieedile, trennile ja kaalualandamisele üldjuhul samamoodi nagu elule endale – keskendudes eranditult oma eesmärkidele, vahendab news.com.au. Naiste jaoks ei pruugi see nii lihtne olla, kuna nad lasevad end emotsioonidel rohkem mõjutada.

«Ma olen terve nädala nii tubli olnud, et väärin nüüd üht tahvlit šokolaadi» või «Ainult see viimane küpsis ning homme alustan tervisliku toitumisega,» õigustavad end naised. Pidevate eneseõigustuste või halva tuju tõttu magusa söömisega teed aga endale rohkem kahju kui kasu.

Vältimaks toitumis- ja treeningueesmärkidest kõrvale kaldumist, tasub aga tegutseda nagu mees.

Ära mõtle, vaid tegutse. Teisisõnu, ära mõtle välja vabandusi ja õigustusi. Tööta segavatele mõtetele vastu, et need ei muutuks sagedaseks harjumuseks, mis tervisliku eluviisi ära rikub. Isegi kui hakkad kaaluma rämpstoidu ampsamist, püüa kiirelt keskenduda sellele, mida sa tegelikult peaksid endale lubama ning tuleta meelde oma eesmärke.

Keskendu oma tervises ainult endale. Kui naine sööb tööl kerge lõuna, kipuvad töökaaslased küsima, mida ja miks ta nii sööb. Sama võib väita ka treeninguharjumuste kohta. Kaaslastel on kerge sind mõjutada, et ei tasu end piirata ning aeg-ajalt võib ikka kohvi kõrvale kooki lubada, ent tegelikult pole kellegi söömisharjumused või -eelistused teiste kommenteerida ning viivad vaid mõtted mujale.

Sea endale sobivad eesmärgid ja keskendu neile. Toitumise ja treenimise kohta liigub palju kohati vasturääkivat infot. Selle asemel, et kuulata sõpru või elukaaslast või hiljutist naisteportaali artiklit, mõtle ja proovi järele, mida su keha vajab ja mis sulle hästi mõjub. Ei tasu järgida absurdseid või äärmuslikke meetodeid, mis pea valutama panevad või enesetunde nõrgaks teevad.

Söö vaid nälja korral ning lõpeta, kui kõht on täis. Kui vältida pidevat näksimist ning keskenduda tasakaalustatud toidukordadele, on lihtsam järgida päevast kalorite tarbimist ja kulu ning ühtlasi oma eesmärke. Seega tasub endalt küsida «Kas ma olen tõesti näljane?», et muuta ja kontrolli all hoida oma toitumisharjumusi.

Ära võta toitu kui sotsiaalsuse vormi. Mehi ei näe üldiselt kunagi tööle kooki kaasa küpsetamas või ühiseid kohvipause organiseerimas. Naised seostavad ühist söömist rohkem sotsiaalse aspektiga kui mehed. Samas on naiste kehakaal ja ühtlasi kehamassiindeks enamasti madalam kui meestel ning väikse kehakaaluga naised ei vaja nii palju toitu, kui nad põhitoidukordade ja mitme kohvipausi ajal ära võivad süüa. Mida rohkem on aga toitu, seda rohkem me ka sööme. Seega tasub pigem keskenduda põhitoidukordadele ning kolleegidega või sõpradega suhtlemiseks teha väike jalutuskäik.

Ära süüdista ülesöömises oma emotsioone. Harva juhtub, et mees läheb poodi ning ostab suure šokolaadi, kuna tal oli kehv päev. Pigem tasub negatiivne energia või kurb meel peletada aktiivse treeninguga, sest nii saad samuti pea selgeks ja tuju paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles